Блиц: На платном списку Веље Невоље и министри у Влади РС


Два града која су означена као „упориште“ клана из Црне Горе у Републици Српској су Зворник и Источно Сарајево.

Посљедњих недјеља Србија и регион се тресу због хапшења Вељка Беливука, познатијег као Веља Невоља, а ускоро би се могло затрести и у Републици Српској. Бројни кракови криминалне организације проширили су се и са друге стране Дрине, пише Блиц.рс.

Извор из безбједносних агенција објашњава да већ данима траје сарадња са истражиоцима из Србије и да су до сада бројне провјере урађене на подручју БиХ.

У Министарству унутрашњих послова Републике Српске су рекли да они нису укључени у ову истрагу, али саговорници тврде да за сада сва сарадња и провјере иду преко СИПА.

„Неки од тих првоосумњичених у овом предмету су родом из БиХ, па је и то провјеравано, као и то какве послове имају у Републици Српској, те ко су им могући сарадници“ открива извор.

Извор укључен у комплетну истрагу појаснио је да су током истраге истражиоци дошли до сазнања да је криминални клан који се окупљао око Веље Невоље временом све више посла пребацивао и на територију Републике Српске.

Систем дјеловања био је скоро идентичан, везу и подршку су им пружали политичари који котирају веома високо у власти, али леђа су им чували и појединци из МУП Републике Српске.

„Оно што је прво запало за око истражиоцима, јесу чести боравци чланова „кавачког клана“ у Републици Српској. Регија Источног Сарајева и Зворника, означане су као центар окупљања и инвестиција ових кримогених особа“, појаснио је извор из истраге.

Према ексклузивним информацијама, инспектори су пратили трагове новца који су их довели до информација да су ови сурови криминалци паре улагали у земљу на атрактивним локацијама у источном дијелу Српске.

Током истраге испливала су и одређена имена функционера из Републике Српске, а који су означени као кључни људи клана за ове просторе. Овде се посебно истичу два имена.

„Први је бизмисмен из Зворника, власник фирме која се бави са више различитих послова, а у жижу јавности је долазио због учешћа у куповини државних некретнина. Када је у питању политичка логистика, према информацијма до које је дошла истрага, појавило се име високорангираног члана ДЕМОС из источног дијела Српске, а који је уједно и директор државне фирме у том дијелу“, истакао је извор.

Сумња се да је новац који је стечен криминалним радњама улаган у царство које је поменути политичар изградио у Републици Српској.

Управо због чланства у странци, која се налази у владајућој коалицији, сматрали су да су заштићени и да се истрага неће ширити на њих.

„Истрага је установила и да је систем функционисао као и у Србији. На платном списку су били и неки фукнционери МУП, али и поједини министри у Влади Српске“, појашњава поменути извор.

Према овим информацијама, задњих дана настала је права паника након што је БИА (Безбједносно информативна агенција) оперативним радом утврдила да је постојала директна веза између Беливуковог клана, поменутог политичара и једног функционера МУП.

„Као и у Србији, огроман новац је потрошен на куповине и градње хотела и мини централа, али им то није било довљно и жељели су овладати и политичким утицајем“, поручује извор из безбједносних агенција.

Пре више од мјесец дана полиција у Србији је разбила криминалну групу Беливука и Марка Миљковића и ухапсила још 20 припадника.

Ова група је осумњчена за бројне бруталне ликвидације. Најважнији докази који су до сада откривени су фотографије и снимци убистава мушкараца који су се већ готово годину дана водили као нестали.

Међутим, полиција се на томе није зауставила, па се у посљедњих неколико дана догодила хапшења и саслушања појединих високопозиционираних припадника МУП, али и челних људи ФК Партизан.

У оквиру истраге против клана Веље Невоље ухапшен је бивши замјеник начелника Службе за борбу против организованог криминала Горан Папић. Он је саслушан, а након тога му је одређен притвор због сумње да је починио кривично дјело трговина утицајем.

Папић је 15. априла прошле године, користећи свој положај, посредовао да се не претреса блидирани “ауди а8” који припада Беливуку и Миљковићу, као и да им се то возило хитно врати.

Да ситуација буде бизарнија, управо то возило Беливук је користио како га полиција не би пратила и заустављала јер исти “ауди” вози директор полиције Владимир Ребић, те је на њега по потреби стављао исте таблице као оне на Ребићевом возилу.

Ово возило камере не снимају, полиција не зауставља и његово кретање се никада не прати. Беливук је то добро знао и користио како би неометано извршавао кривична дјела.

(Мондо/Блиц)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО