Путовање у ЕУ уз ковид-пасоше важиће само за ВАКЦИНЕ ОДОБРЕНЕ У ЕУ?

Извор тврди да је европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс јасно ставио до знања да државе чланице могу слободно да вакцинишу своје грађане вакцинама других произвођача.

Предлог за увођење такозваних „ковид-пасоша“ за слободно кретање унутар Европске уније, који ће бити предложен 17. марта, важиће само за вакцинисање цепивима које је одобрила Европска агенција за лекове (ЕМА). Наведени разлог је тај што неодобрене вакцине неће бити обухваћене клаузулом о одговорности ЕУ и контролом квалитета.

Илва Јохансон, комесарка за унутрашње послове у Европској комисији, потврдила је ове наводе у петак увече након што их је извор из Брисела открио „Јуроњузу“ неколико сати раније.

Извор тврди да је европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс јасно ставио до знања да државе чланице могу слободно да вакцинишу своје грађане цепивима других произвођача, али да лиценцирани путни сертификат о вакцинацији неће добити уколико вакцина није од одобреног произвођача.

Европски регулатори тренутно су одобрили вакцине компанија Фајзер/Бајонтек, АстраЗенеке, Модерне и Џонсон и Џонсон.


Сертификати о вакцинацији важиће до краја пандемије корона вируса, рекао је извор, додајући да ће кретање унутар блока за оне који нису примили вакцину и даље бити могуће из тестове и карантин.

„Ковид-пасоши“ биће доступни у дигиталном и папирном формату.

Рејндерс је у четвртак указао да су заштита података и могућа дискриминација и даље кључни проблеми за ЕК, која је задужена за израду предлога „ковид-пасоша“. Али информације које су процуреле у петак показују да је фокус ипак на избору вакцине.

Рејндерс жели да убрза усвајање предлога у Европском парламенту, што би омогућило да „ковид-пасоши“ постану „обавезујући инструмент“ за све државе чланице пре лета.

Председница ЕК Урсула фон дер Лајен рекла је да би технички било могуће за три месеца развити „ковид-пасоше“, који би показивали да ли је особа вакцинисана, негативно тестирана или је имуна након прележане болести, али да се прво морају решити многа „политичка питања“.

„Ковид-пасоши“ би помогли поновном успостављању међународниг путовања и вероватно спречили још једну катастрофалну летњу сезону, јер туристичка и угоститељска индустрија и даље трпи последице антипандемијских мера.

Земље јужне Европе које зависе од туризма, попут Грчке, Шпаније и Италије, подржавају такав систем, али многи њихови северни партнери из ЕУ, попут Немачке, имају резерве око увођења таквих сертификата.

espreso.co.rs


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО