Шаровић: „Мене је ОХР прогонио, а ви сте их у томе подржавали, зато вам данас не вјерујем г-дине Додик“

Oсамнаеста посебна сједница Народне скупштине Републике Српске почела је данас у 12 часова на захтјев српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Обраћајући се Народној скупштини у уводној ријечи српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ рекао је да је институција високог представника, установљена Анексом 10, превазиђена и непотребна и да је годинама уназад дио сваког проблема у БиХ, а никад дио рјешења.

„Народна скупштина Републике Српске кључно је мјесто на којем треба да се расправља о свим виталним питањима за Републику Српску и доносе најважније одлуке које се тичу Републике Српске и њених грађана. Зато сам сматрао да без одлагања овај високи дом мора да заузме став по овом важном питању, које може одредити саму будућност Републике Српске“, рекао је Додик.

 „Дуго година високи представник је, умјесто да одговорно охрабрује инструменте самоодрживости БиХ, стварао инструменте властите одрживости. Притом му није била страна ни инструментализација институција БиХ. То је БиХ све више удаљавало од стварања међусобног повјерења и одрживости“, нагласио је Додик

Предсједник СДС Мирко Шаровић рекао је данас да се када је у питању високи представник у БиХ као и положај Републике Српске да се слаже са оним што је изнио предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао, али да, уважавајући однос који је имао у прошлости Додик према ОХР-у, не може му вјеровати.


„Нисте ме убиједили у разлоге одржавања ове сједнице и да подржим ваше ставове“, казао је Шаровић и додао да Додик заслужује, ако постоји каква, награда за замајавање јавности, јер годинама манипулишете народом.


„Да сте данас изашли са ставом како сте свјесни грешака које сте правили у прошлости, можда бих вам и повјеровао, али овако не могу. Нисте ме убиједили. Такве ставове које данас говорите морали сте имати прије 15-16 година или раније када сте били власт и када је ваша улога у преносу овлаштења била и те како значајна“, рекао је Шаровић и подсјетио да је близу 100 пренесних надлежности с нивоа Републике Српске на БиХ.

Шаровић је подсјетио Додика да је његова улога тада била значајна у преносу тих надлежности и да су све наметунуте одлуке високих представника изгаласане управо гласовима садашње већине коју предводи СНСД Милорада Додика.

Шаровић је подсјетио да је он (Шаровић) један од оних који су прошли тортуру ОХР, НАТО-а и других.

„Ја сам један од тих 150 људи који је смјењен са позиције члана Предсједништва БиХ. Ја сам тај коме је забрањено политучко дјеловање, рад у државним органима, блокирани рачуни, забрањен улазак у просторије Српске демократске странке, забрањен излазак из БиХ. И ваши људи су то подржали, чланови ваше партије. И Ви, господине Додик, сте тада рекли, мора да је он (Шаровић) крив када је ово доживио. То је био ваш одговор на одлуку ОХР када сам је био прогањан од њих. Погледајте стенограме шта сте говорили“, казао је Шаровић.

Он је рекао да је против авантуристичке политике, коју води Милорад Додик и од Републике Српске прави „страшило“ у свијету. Ваша борба против ОХР на овакав начин само учвршћује ОХР.

„Нисте ме убиједили у разлоге одржавања ове сједнице и да подржим ваше ставове“, казао је Шаровић и додао да Додик заслужује, ако постоји каква, награда за замајавање јавности, јер годинама манипулише нарофом.

Херцеговацш


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО