Милорад Додик више од 30 пута најављивао референдуме, и данас опет!

„Баш ме брига шта ће ко рећи. Таман то био мој задњи чин у политичком дјеловању. То ћу учинити кад господа с десне стране (опозиција) буде спремна за тај чин. Кад будете спремни да ме пратите, ја ћу овдје донијети тај захтјев. Па ви реците “Додик је полудио– рекао је Додик на данашњем засједању Народне скупштине Републике Српске.

Милорад Додик је у свом досадашњем политичком дјеловању више од 30 пута најавио реферндум о отцијепљењу и ниједном га није одржао.

Сјтимо се само неких од тих најава:

Године 2006. Додик је пет пута најавио референдум
У мају 2006. године Додик је најавио издавајање Републике Српске из Босне и Херцеговине истичући да би БиХ требала афирмисати право на самоодредјење кроз право на одржавање референдума који би био организован у складу с демократским стандардима које прописује Европска унија.

Додик је наглашавао да је неспремност да се прихвате уставне промјене потресла темеље БиХ много озбиљније него његова теоретска размишљања о референдуму, те да уколико се покушаји наводног уништавања уставног и политичког система Републике Српске наставе, да ће РС расписати референдум.

Исте године Додик је у мјесецу јуну саопштио да ако се из Сарајева настави понављати да РС не треба да постоји и да је геноцидна творевина, да ће Сарајево добити одговор звани референдум.

Пети пут, Додик је независност Српске најавио у септембру на предизборном скупу у Добоју казавши да он жели да РС има једнак третман у БиХ у будућности, те уколико то не добије да ће РС бити независна.

У току 2007/08. године Додик је два пута најавио референдум и то позивајући се 2007. године на референдум Црне Горе и 2008. године коментаришући проглашење независности Косова.

Само у 2009. години Додик је три пута изразио жељу за отцјепљењем Републике Српске
Он је након разговора са преговарачким тимовима ЕУ и САД-а на конференцији за медије саопштио да ће тражити право на референдум којим би се ентитети могли изјаснити о свом статусу, да би убрзо након тако у мјесецу децембру казао да су прије три године кренули у организовану активност да би осигурали легитимитет и легалност права на лично изјашњавање о питањима о којим се одлучује на највишим закоднодавним органима.

„Сада смо пред другом фазом имплементације која подразумијева да се побољшају законска рјешења што се може учинити већ у јануару. Након тога слиједи имплементација наше већ донесене одлуке о изјашњавању грађана“, изјављивао је тада Додик.

У периоду 2009/10. предсједник СНСД-а пет пута је најавио референдум о издвајању Републике Српске, поручујући у децембру 2009. године да је могуће да РС у марту 2010. године распише референдум о независности.

Три мјесеца послије, Додик је казао да референдум о отцјепљењу никада неће бити на њиховом дневном реду, али да није искључено да неће бити говора о статусу РС-а.

У мјесецу августу 2010. године Додик је казао да РС у складу с њиховим законом који је у складу с европским стандардима има право на одржавање референдума, те да ће РС искористи своје право на референдум ако се настави вршити притисак на Републику Српску.

На предизборном скупу у Градишки у мјесецу септембру 2010. године Додик је поручио грађанима да не брину за будућност Републике Српске јер он је тај који доноси одлуке у Републици Српској.

„Имамо Закон о референдуму који ћемо знати како да користимо у правом тренутку“, поручивао је Додик бирачима.

Додик је 2011. године упозорио и међународну заједницу да од њихове политике зависи независност РС, односно да ће он одлучити о референдуму у зависности од поступака међународне заједнице у будућности.

Мјесец послије казао је да су пристали да као знак добре воље одложе референдум у настојању да отворе дијалог о другим питањима, те да су пријетње референдумом довеле до промјена одређених закона у РС-у што је био, како је навео, њихов крајњи циљ.

Предсједник СНСД-а 2012. године најавио је чак шест пута референдум
Након што је обустављена истрага Тужилаштва БиХ у случају Добровољачка, Додик је казао да није искључена могућност одржавања референдума у Републици Српској о Суду и Тужилаштву БиХ.

Убрзо након тога, позвао је грађане да о чланству Хрватске у Европској унији гласају референдума, али и поручио да ће Република Српска о одлуци чланства БиХ у НАТО савезу изјаснити се референдумом.

Исте године Додик је позвао и Хрвате у БиХ да артикулишу свој став и спроведу референдум.

У октобру, предсједник СНСД-а поручио је да нико не може РС-у забранити референдум од којег он никада није одустао.

Седам пута је најављивао референдум 2013. године
У интервју за Ал Јаззеру Додик је казао да не искључује могућност да Република Српска у будућности одржи референдум, позивајући се на примјер Шкотске и Каталоније.

Исте године Додик је поновио да ће се грађани Републике Српске на референудуму изјаснити о чанству БиХ у НАТО-у.

На јавној трибини у Бијељини, одржаној 4. марта, Додик је казао да може истог тренутка организовати референдум, али да би то тренутно било опасно јер референдум није ствар која се потеже неколико пута, него само једном.

Мјесец дана послије, Додик је поново да ће ако наставио рушење Дејтонског мировног споразума, Република Српска кроз парламент или путем референдума донијети одлуку о самосталности.

У једном од интервјуа у мјесецу септембру Додик је изјавио да би референдум спровео одмах, али да не жели да се игра с народом и државом. Додик је у 2013. години најавио и референдум о смјени градоначелника Требиња.

2015. године Додик је пријетио референдумом након Кримске кризе, упоређујући Крим са Републиком Српском.
Исте године, у више наврата правио је компарацију између БиХ и Косова, али и Шкотске и Републике Српске након шкотског референдума о независности од Велике Британије.

Наставио је Додик са најавама референдума и током 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 да би то исто урадио данас са поруким да ће расписати референдум па макар му то би посљедњи политички чин.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО