Од суботе у 12 до понедељка у 6 сати радиће само продавнице хране, лекова и бензинске пумпе

Кон:Шта је било иза врата, остаје тамо, ово је одлука Штаба

Кризни штаб одлучио је данас да се затворе сви угоститељски објекти и радње од 12 часова у суботу до шест сати ујутро у понедељак, пренео је данас епидемиолог Предраг Кон.

Он је, након седнице кризног штаба, нагласио да на скијалиштима на планинама током викенда неће радити практично ништа, то јест ни кафићи ни продавнице.

„Што се тиче осталог дела Србије у суботу ће све радити до 12 часова, због Задушница, а после 12 часова до понедељка у 6 часова радиће само продавнице хране, апотеке и бензинске пумпе”, објаснио је Кон.

Каже да је таква одлука, са омогућеним радом до 12 часова, донета искључиво због Задушница.

Одлучено је, пренео је он, да ђаци средњих школа од понедељка прелазе на онлајн наставу.

Казао је да ће следећа седница Кризног штаба бити одржана у уторак.

На питање шта је са биоскопима, позориштима, спортским утакмицама, али и са пијацама, козметичким салонима, …, Кон је казао да ће позоришта моћи да раде до 21 сат, спортски догађаји који су заказани моћи ће без публике да се одрже.

Пијаце, казао је, спадају у област прехране и оне ће моћи да раде.

Кон је казао да ће детаљи усвојених мера бити саопштени.

У понедељак, додао је, све ће поново радити уобичајено, до уторка када Кризни штаб буде сагледао нове бројке и договорио шта даље.

Изразио је уверење да ће ове мере дати ефекат, али да неће бити довољне.

„Другог начина који је прихватљив за цео Кризни штаб нема. Ово је медицински део прихватио као црвену линију. Наставићемо даље да се боримо да буде што мање контаката и што више утичемо на смањење и могућности заражавања”, нагласио је Кон наводи Танјуг.

Указао је да постоје мере које су и даље на снази, као што је забрана јавног окупљања, али да се недовољно спроводи контрола.

Недавно појачане контроле, како је додао, полако почињу да дају резултате.

Упитан који је тачан број потребан да би достигли колективни имунитет Кон је објаснио да то може да обезбеди број изнад 80 одсто, што је пет милиона људи у нашем случају, односно четири милиона, ако се узму у обзир особе старије од 16 година, годиште од којег је могућа вакцинација.

Истакао је да је потпуно потискивање вируса за сада немогућа мисија, јер треба на целом свету сви равномерно да се вакцинишемо, те да, иако би успели да направимо колективни имунитет, вирус би нам се вратио са другог дела света.

„Најбоље би било затварање и вакцинација, комбинација која би најбоље успела”, подвукао је он.

Истакао је да неће бити брзог пада број новозаражених са оваквим мерама, али уз масовну вакцинацију може значајно да се убрза.

Треба што пре да се вакцинише свако ко жели, поручио је Кон.

Кон:Шта је било иза врата, остаје тамо, ово је одлука Штаба

На седници Кризног штаба било је размене мишљења, понекад енергичне, али одлука коју преносим је одлука целог Штаба, не само медицинског дела, каже епидемиолог др Предраг Кон.

Упитан да ли, како је политички део штаба образложио због чега неће услишити предлоге медицинског дела, када је и он сам рекао да затварање кафића и ресторана нема алтернативу, Кон је одговорио:

„Нема ту образложења, ово су одлуке. Шта је било иза врата, остављам за тај догађај. Било је размене мишљења, енергичних понекад, а резултат је ово што преносим”.

Он је рекао да ће се разговори наставити у уторак, када ће штаб поново заседати.

„Значајан је позив за вакцинацију, јер дуготрајно затварање тешко да је опција за Србију, али је немогуће нереаговати на овакво повећање вируса. Ово је решење са којим ја излазим испред Кризног штаба. Не медицинског дела, већ целог штаба”, рекао је Кон.

На питање да ли је било неспоразума око ставова, Кон је рекао да како год то неко схвата, као неспоразуме, размену мишљења или конфликте, сви су, цео штаб на истом задатку.

Кон је рекао да је чињеница да последња четири дана нема повећања броја заражених из дана у дан, иако су бројеви на огромној „висини” од око 4.000.

„То је један од разлога зашто је свака мера која спречава контакте, макар и на кратко, иако није опште довољна и тешко да ће моћи да се брани, али боље него да немамо никакве мере”, рекао је Кон.

Упитан да ли ће поднети оставку или предузети одговорност ако данашње мере не дају резултате, Кон је рекао да он одговорност непрекидно носи, чим је у штабу, у којем ће остати до краја епидемије.

„Сада је важно што пре спречити контакте, а људи треба да схвате да се огромна енергија улаже да се спречи заражавање. Морамо наћи начин да се изборимо са вирусом колико год изгледа тешко”, рекао је Кон.

На питање какви су ефекти вакцинације, Кон је рекао да грађани који су се вакцинисали повећавају баријеру имунитета и да треба да наствимо тако.

„То је једини пут и излаз из ове ситуације, јер ако идемо само на затварања вртећемо се у круг, а овај посао морамо да приведемо крају”, рекао је Кон.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО