Нове мјере у Српској: Забрана музике уживо!

Максималан број лица у угоститељском објекту је 50.

Усљед погоршане епидемиолошке ситуације у Републици Српској, Кризни штаб донио је данас нове мјере.

Евидентно је погоршање епидемиолошке ситуације у Републици Српској по питању новозаражених и броја хоспитализованих – каже министар здравља РС Ален Шеранић након данашњег Штаба за ванредне ситуације.


У току седам дана значајно се погоршала ситуација, а број болничких пацијената је већи за око 100, а посљедично је повећан и број пацијената на респираторима.

Он је посјетио да се 22. фебруара могло размишљати о релаксацији, а данашње мјере се односе на седам дана како би се испратило стање.

– Забрањује се музика уживо у угоститељским објектима. Без обзира на капцитет смјештаја максималан број људи је 50 у угоститељском објекту. Спортско – реакретаивне активности се обустављају наредних седам дана – рекао је министар Шеранић.

Такође, препоручује се рад од куће тамо гдје је могуће. Процес повећавања заражених, како је рекао, усложњава процес имунзације.

– Фокус је заштита медицинских радника – додао је Шеранић.

Бањалука и Источно Сарајево предњаче по броју заражених. И у Вишегарду и у Требињу је забиљежен раст броја заражених.

– Немамо још информацију да ли циркулише неки од нових сојева вируса код нас – додао је Шеранић.

Милица Матијевић, главни здравствени инспектор Републике Српске, је рекла да је Инспекторат реорганизован у потпуности и све контроле су усмјерене на контролу поштивања прописаних епидемиолошких мјера у току 24 сата.
Синоћ је било више од 400 контрола, издато је 79.000 КМ казни.

– Закључујемо да се мјере крше свјесно јер је епдијемија на снази годину дана – додала је она.

Она је напоменула да ће Инспекторат и даље активно контролисати епидемиолошке мјере, стављајући акценат на угоститељске објекте. Тврди да није циљ казна већ превентивно дјеловање.

Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство Републике Српске, каже да посебно забрињава да је највећи број заражених од 30 до 49 година.


– Мјера ношења маске у затвореном је обавезна, а маска на отвореном се препоручује – подсјетио је Зељковић.

Појачана дезинфекција и лична хигијена су такође мјере које су на снази.

– У наредним данима очекујемо још већи број заражених, а резултат ових данашњих мјера очекујемо у наредних седам до 14 дана – додао је Зељковић.

Српскаинфо


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО