Предсједник Удружења“4+“ из Требиња упутио отворено писмо руководству града

Поштована господо,
Обраћам Вам се у име Удружења породица са четворо и више дјеце 4+ Требиње и у своје лично име.
Обраћам се првенствено Вам који сте предложили, усвојили и издвојили новчана средства за пронаталитетну политику града Требиња у 2021 години.
Подржавамо и поздрављамо сваку тачку а посебно ствари које се одоносе на субвенције и помоћи за младе брачне парове и борби против стерелитета.
Али не можемо да останемо њеми ми из популације вишечланих породица јер се не видимо у Вашој усвојеној пронаталитетној политици, а управо смо ми носиоци и промотери те политике која се односи на породицу и рађање. Замјерамо јер смо Вам се у више наврата у протеклих пар година писмено обраћали са предлозима шта би то било добро да би се наталитет и рађање побољшало у нашем граду Требињу, јер свјесни смо чињенице и података да је из године у годину све мање рођених беба и самим тим и мањи број уписаних ђака првачића. Свакако да нам је кроз наше захтјеве и предлоге према локалној заједници било у интересу да се изборимо за привилегије,олакшице и заслужени статус у нашем друштву и граду у којем живимо али желимо и да подстакнемо и будуће младе брачне парове који желе да имају велике породице.
На све наше предлоге и захтјеве никада нисте одговорили нити нас као удружење позвали осим 15. маја 2019 године на „Међународни дан породице’ када је градоначелник господина Мирко Ћурић обећао састанак са представницима Удружења 4+ Требиње до којега никада није дошло.
У прошлом сазиву градске Скупштине обраћали смо се писмено од Градоначелника, предсједника скупштине до свих одборника појединачно да предложе, уврсте у дневни ред градске скупштине и усвоје наше предлоге и захтјеве али разумјевања није било.
Поштована господо обраћамо се сада свима Вама који данас сједите у скупштинским клупама града Требиња, разумијемо и лошу економску ситуацију која је услиједила појавом пандемије „Корона“ вируса, али ако истински желите да подстакнете пронаталитетну политику и рађање (а то сте у свим вашим политичким програмима и платформама и обећали) истакните сви Ви заједно да ПОРОДИЦА а првенствено МАЈКА буде витални национални интерес јер само тако ћемо да побједимо највећу пандемију и болест наше нација и народа а то је БИЈЕЛА КУГА.
Сходно томе поред већ усвојених тачака опет ћемо да Вам дамо наше предлоге за подстицај рађања и побољшања пронаталитетне политике на локалној нивоу:

 • Усвајање пронаталитетнога додатка (сходно могућностима и буџету града Требиња) за сваку мајку која је родила четворо и више дјеце без обзира дали је запслена или не.Услов да је у породици једно малољетно дијете.
 • Бесплатне чланарине у спортским клубовима и културно умјетничким друштвима и школама за дјецу из вишечланих породица које финансира и субвенционише градске управо.
 • Субвенције на струју у остале комуналије за вишечлане породице.
 • Субвенције на школски прибор и уџбенике за ђаке из вишечланих породица без обзира на просјек оцијена.
 • Приоритет за додјелу стипендија за студенте из вишечланих породица.
 • Приоритет за додјелу грантова и средстава за покретање властитог бизниса и бављења пољопривредом и сточарством за вишечлане породице а посебно оне које живе на селу.
 • Запошљавање за оба родитеља из вишечланих породица.
 • Отварање продавнице са попустима за све породице на опрему и храну за бебе.(нешто слично као отворена прехрамбена продавница за пензионере).
 • Бесплатни вртићи и субвенција за дјецу из вишечланих породица без обзира дали су оба родитеља запослена.
 • Додјеле грантова и усвајање од локалног интереса за сва Удружења која промовишу и подстичу породицу,наталитет и рађање.
  Напомињемо да у разговорима са осталим удружењима везаним за породицу и наталитет на Републичком нивоу а зависно од средине и локалне заједнице тј.могућностима и буџету а првенствено разумјевању Требиње се покренуло са мртве тачке и доста тога је урадило али сматрамо да се може уз добру организацију и разумјевање много боље.
  Општине и градови који имају доста мањи буџет усвојили су пронаталитетни додатак и доста од горе наведених тачака.
  За око 150 вишечланих породица са четворо и више дјеце колико имамо у Требињу локална заједница може доста више и доста боље да учини.,а за то је потребно разумјевање,воља и искрени разговор.
  Нама је као Удружењу истински стало да имамо добре доносе са свима Вама у локалној тј.градској управи само нам отворите врата,а врата нашег Удружења су за све Вас без обзира на политичку и страначку припадност увијек отворена.
  Боли нас чињеница што у нашем Удружењу имамо мајке чији су мужеви и очеви стварали Републику Српску а данас су на евиденцијама бироа за запошљавање,,и имамо родитеље који су високо образовани и могу да организују свој живот али шансу за посао немају,такође имамо родитеље који су запослени у сусједним Републикама тј.Хрватској и Црној Гори јер егзистенцију за своју породицу нису били у могућности да обезбједе у нашем граду.
  Да би нам било свима боље и да би остали и опстали на овим просторима морамо подстицати праве вриједности у друштву а то је између осталог породица и рађање,и самим тим учинили све што је до тебе као појединца.
  Ми смо учинили….сада је до Вас!!!
  Срдачан поздрав и дјеца нам се рађала!

Предсједник удружења
Александар Сарић


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО