Армије ботова окупирала друштвене мреже

На друштвеним мрежама, посебно испод текстова на порталима, траје прави рат коментарима особа који се боре да што више нападну политичке противнике, те да похвале „своје партијске шефове“.
Оно што је свима заједничко јесте да је ријеч о лажним профилима направљеним посљедњих мјесеци, који служе искључиво за писање коментара, па је и више него очигледно, да такозвано ботовање, које је прије пар година било главно оружје поједних партија у Србији, постаје све популарније и у Републици Српској.

Исто је уочио и политички аналитичар и директор једне од маркетиншких агенција из Београда Цвијетин Миливојевић који је увјерен да ће СНСД-у узор бити оно што на том плану у Србији ради СНС Александра Вучића, која је озбиљно на друштвеним мрежама присутна од тренутка уласка у власт 2012. године, и то на два начина – у виду политичке пропаганде и „ботовањем“.

Томе свједочи и изјава предсједника СНСД Милорада Додика који је недавно на конференцији за новинаре најавио да креће “у освајање друштвених мрежа”.


“Имагинарни и виртуелни свијет наметнуо се као неизоставан фактор. СНСД ће се у наредном периоду озбиљно посветити друштвеним мрежама. Ангажоваћемо стручну агенцију која ће се водити питањима конципирања наших односа према друштвеним мрежама. Мислим да ћемо за неколико мјесеци бити најважнији фактор на том плану”, изјавио је лидер странке Милорад Додик.

Случајност или не, управо након ове најаве, примјетно је да се на друштвеним мрежема појавио већи број „ботова“, који свакодневно критикују поједине политичара, са посебним акцентром на потезе актуелне власти у Бањалуци.

Према тврдњама стручњака, посљедњих дана на мети ботова највише се налази управо градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, кога критикују и вријеђају на разним страницама и порталима, али на идентичан начин.

Мета званични профил Града Бањалука
Екипа портала Моја Херцеговина посљедњих дана пратила је друштвене мреже како би истражила овај феномен. Том приликом смо дошли до података да убједљиво највише коментара појављује на званичној страници Града Бањалука.

Пронашли смо десетак профила, насталих у јануару и фебруару, са профилном фотографијом на којој се махом не налази нико, који коментаре имају испод буквално сваке објаве.

Међутим, постоје и неки профили који годинама нису били активни, те су се активирали задња два мјесеца и коментаришу скоро све објаве на друштвеним мрежама.

Судећи по коментарима, са ових профила долазе критике усмјерене против Станивуковића, а најчешће имају три правца. Једни га називају “барбиком”, једни “идиотом”, док други коментаришу његову сарадњу са партијским колегом Иваном Бегићем.

Савјетник за медије Станивуковића, Тања Вукомановић, за портал Моја Херцеговина каже да су тролови, ботови и лажне вијести нешто с чим се суочава читав свијет, а и код нас је ова појава узела много маха.


Идемо ка томе да рад Градске управе буде потпуно транспарентан, тим поводом предузели смо многе кораке, а поред тога, у циљу нам је да појачамо и видљивост на друштвеним мрежама и остваримо што бољу комуникацију са грађанима. Свако има право да коментарише наше објаве, уважавамо и похвале и критике грађана, тако да за сада нисмо провјеравали вјеродостојност профила преко којих грађани остављају коментаре, јер до сада није било конкретних случајева говора мржње, пријетњи или позивања на насиље”, појашњава Вукомановићева за наш портал.

Она додаје да свакако не требамо бити наивни, јер интернент оставља простора за многе злоупотебе које смо сви до сада имали прилику да видимо.

“У сваком случају, бићемо опрезни и нећемо дозволити да канали комуникације Града постану жртва горе поменути појава”, наводи она.

Да ботовање није баш од јуче, показуји текстови из ранијег периода, кад су поједини медији, за ботовања оптуживали и актуелног градоначелника Бањалуке. Пред прошле изборе, медији су писали да је Станивуковић ангажовао ботове који су радили за њега и подржавали га испод сваке објаве која би изашла на друштвеним мрежема.

Тако је на порталу АТВ-а у новембру објављен текст о томе како постоје бројни лажни профили који су пружали подрушку Станивуковићу током изборне кампање.

“Праћењем профила који активно пружају подршку Станивуковићу, а у исто вријеме критикују његове неистомишљенике, утврђено је да се ради о лажним профилима који су преузели идентитете стварних особа. Један од профила за који је установљено да је лажни је ‘Јован Топић’, које је активно давао подршку Станивуковићу. Међутим, ради се о украденом идентитету Карла У. из Хрватске чије су фотографије злоупотребљене. Да ствар буде још и гора његове коментаре “лајковао” је и сам Станивуковић са званичног профила”, објавио је тада „АТВ“ уз још неколико сличних промјера.

Може ли ботовање помоћи?
Може ли појава ботова на друштвеним мрежема допринијети да нека странка оствари боље резултате на изборима, питали смо комуниколога Борислава Вукојевића.

Он каже да су ботови феномен који код нас постоји од самог настајања друштвених медија, али се у посљедње вријеме користи као стратешки алат за наводно повећање шанси приликом добијања подршке.


“Свакако да ботовање има ефекта, због начина на који функционишу алгоритми на друштвеним медијима. Наравно, ботови не могу довести до промјене става, него до учвршћивања већ постојећих”, истиче Вукојевић за Моју Херцеговину.

Коментаришујући изјаву лидера СНСД Милорада Додика да ће у наредном периоду већу пажњу посветити друштвеним мрежема и интернету, Вукојевић истиче да им то може донијети већи број симпатизера.

По мом мишљењу њихов наступ на интернету није био прилагођен циљним групама. Не могу се исте поруке слати младима и старијим, политички активним и неактивним, не може се занемаривати интеракција. Такође, њихов највећи проблем је недостатак стратешког по питању друштвених медија, јер нема смисла објављивати галерију слика на тњиттеру и не одговарати на питања. Наравно, постоје изузеци, али и то је доказ да не постоји стратегија”, појашњава Вукојевић.

Он сматра да „ботовање“ није нова врста борбе за политичку сцену, али да постаје све значајнија.

“Данас ботовање ради двије ствари: прво, провјерава политичку лојалност чланова кроз наметнуту обавезу ботовања; друго, намеће своје виђење политичких процеса без много труда”, рекао је Вукојевић.

Моја Херцеговина


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО