Петру Божовићу уручен Добричин прстен – награда за животно дело Удружења драмских уметника Србије.

Глумцу Петру Божовићу у фоајеу сцене „Раша Плаовић“ у Народном позоришту у Београду уручен је Добричин прстен, награда за животно дело Удружења драмских уметника Србије.

Отварајући церемонију свечаног уручења Добричиног прстена, управница Народног позоришта Ивана Вујић Коминац подсетила је како је описиван сам Добрица Милутиновић, по коме награда и носи име.

„Величанствен, велики, јак, способан, грми, оркански ветрови“, рекла је Вујић Коминац, повезујући тај опис са овогодишњим лауреатом Петром Божовићем.

Божовић је 33. добитник Добричиног прстена, а званично му је ту награду, коју је председник удружења драмских уметника Војислав Воја Брајовић назвао „орденом“, уручила колегиница са класе и бивша лауреаткиња Светлана Бојковић.

Образлажући одлуку жирија, који је ове године разматрао 13 кандидата за највише признање Удружења драмских уметника, његова председница Вида Огњеновић навела је да је Божовића на свечано уручење, уз родбину и пријатеље, допратило више од 200 одиграних улога.

„Руска пословица каже да није живот што и поље прећи, а својим делом Петар Божовић говори да ни глума није што и поље прећи, него је лудачко истраживање света маштом, рањиви поход у лудило који се изводи голим животом, подухват непредвидивог исхода, несамерљивог резултата и никада сасвим завршен“, рекла је Огњеновић, која је Божовићеву глуму описала као глуму „на дах, из контре“.

Божовић се окупљенима кратко обратио шалом, цитирајући Љубу Тадића који је говорио да „глумац када хоће нешто да каже, прво каже ‘Ја’“.

Потом се присетио како је чувени глумац (Миливој Поповић) Мавид причао да је знао после представе да се пресвуче, напусти позориште и дође до споменика, а аплауз још траје.

„Ево и ја, пошто сам играо доста значајних улога у Народном позоришту, изађем из позоришта, прођем поред споменика, и тек око Теразија чујем како јењава аплауз“, испричао је Божовић, што су пријатељи и колеге пропратили аплаузом.

Награда Добричин прстен састоји се од златне копије прстена Добрице Милутиновића, у изради Златаре Јокић из Београда, и од уникатно осликане дипломе на пергаменту, рада академског сликара и сценографа Герослава Зарића, а Удружење драмских уметника Србије је додељује од 1980. године.

Подршку додели награде дало је Министарство културе и информисања, а подршку организацији свечане доделе дало је Народно позориште, којима се Брајовић захвалио у име Удружења драмских уметника Србије.

ФоНет


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО