Патријарх Порфирије на Банији посјетио страдале, обратио му се „хрватски бранитељ“

Бивши митрополит загребачко-љубљански у суботу је с епископом горњокарловачким Герасимом посјетио Мајске Пољане и Глину.


Нови патријарх српски Порфирије у суботу је приликом посјета земљотресом погођеним становницима Баније поручио да није политичар, али ће на новој дужности чинити све да се „међу људима отупљују све могуће оштрице”.

Бивши митрополит загребачко-љубљански у суботу је с епископом горњокарловачким Герасимом посјетио Мајске Пољане и Глину, у првом пастирском посјету на дужности 46. патријарха Српске православне цркве (СПЦ) коју је преузео средином фебруара.

„Кад смо заједно, ништа није препрека”, рекао је породици Куколеча, првој од пет које је посјетио у суботу у Мајским Пољанама. Они од земљотреса живе у стамбеним контејнерима.

Породица прима деветстотињак куна пензије, уз скромне приходе од производње кобасица, рекао је Павле Куколеча, забринут да ће идућа зима стићи прије довршетка обнове.

„Знамо да је ово досад била само прва помоћ, а да тек предстоји да се све обнови, тако да – рачунајте на нас”, казао је Порфирије, цитирајући недавно преминулог Ђорђа Балашевића.

„Држава Хрватска је обнову сигурно ставила међу своје приоритете, али и сви људи добре воље”.

Порфирије је у својој поруци становницима Баније погођенима потресом рекао да је трагедија показала да су људи потребни једни другима.

„Можда Бог понекад дозволи искушење свима нама да бисмо управо кроз својеврсну материјалну штету имали могућност да пробудимо у себи оно што је људско и да учинимо напор да превладамо неку своју скученост, егоизам и затвореност. Да изађемо у сусрет једни другима и да спознамо да ћемо уједињени лако обновити и материјалну штету”.

Приликом посјете патријарха Мили Бајловићу, чија је кућа такође уништена у земљотресу, Порфирију се обратио становник Мајских Пољана који се представио као „хрватски бранитељ” и који је истакнуо да је сретан кад види да је СПЦ посјетио и помаже његовом пријатељу.

На упит новинара о томе хоће ли радити на побољшању политичких односа Хрватске и Србије, Порфирије је рекао „да он није политичар, не жели то бити, нити се уплетати у политичке просторе”, али да га Божје јеванђеље позива да чини све да се „све могуће оштрице међу људима отупљују”.

„Сигурно да моје снаге нису велике, али ћу на сваком плану чинити све да тако буде међу обичним људима, међу онима на позицијама, а можда је претенциозно да кажем такву ријеч, али и на плану односа држава”.

„Само онда кад смо заједно можемо имати истинску радост и истински мир”, нагласио је Порфирије, па додао да је збирку својих разговора, парафразирајући Арсена Дедића, насловио „Загреб и ја се волимо јавно”.

Порфирије је након посјета банијским породицама стао у бази Цивилне заштите Лекеник гђе су стигла два велика и четири мања контејнера, донација СПЦ-а и србијанског велепосланства у Загребу.

Патријарх српски је рекао како је СПЦ уз помоћ „свих добрих људи” и града Београда осигурао нешто више од стотину контејнера, па најавио да ће се помоћи и у обнављању кућа.

„Ми ћемо сада овђе бити више него је досад био случај, на то нас обвезује и нови положај. Бит ћемо присутни не само молитвом, духом и душом, него и истински, тјелесно присутни”, поручио је Порфирије у Мајским Пољанама у којима је земљотрес однио пет живота.

Jutarnji.hr


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО