Додик стигао у манастир Јасеновац, стигао и патријарх Порфирије

ЈАСЕНОВАЦ – Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик стигао је у Манастир Јасеновац.

У 15.30 часова предвиђен је долазак Његове светости патријарха српског Порфирија.

Патријарх српски Порфирије и Додик долазе у Манастир Јасеновац на позив епископа пакрачко-славонског Јована.

Свештенство и званице дочекаће патријарха Порфирија када ће бити служена доксологија (молитва у православној литургији којом се исказује моћ и величина Божија).

Дочеку Његове светости патријарха српског присуствоваће и вршилац дужности директора Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић.

У Јасеновац стигао и патријарх Порфирије
Патријарх Порфирије стигао је у посјету епархији пакрачко – славонској, гдје га је у манастиру Јасеновац, који се налази у истоименој општини у којој данас живи око тридесетак Срба, код манастирске капије сачекало свештенство предвођено владиком пакрачко – славонским Јованом.

Новоустоличеног патријарха у мнастиру заједно са свештенством пакрачко – славонске епархије, дочекао је и члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је раније најавио да ће Република Српска издвојити око 50.000 евра, односно 100.000 конвертабилних марака за реконструкцију манастира који је оштећен и приликом земљотреса који су Хрватску погодили крајем прошле године,као и председник СДСС-а и Српског народног већа Милорад Пуповац

У манастиру Јасеновац, који је око два километара удаљен од споменика Камени цвет, посвећеног свим жртвама усташа током Другог свјетског рата, биће служена доксологија током које ће патријарх одржати бесједу.

Прије доласка патријарха Порфирија у манастирској цркви упаљене су све свијеће и кандила, отворене су царске двери, а свештенство је обучено у свечане епитрахиље и фелоне изашло из храма до манастирске капије, носећи крст, Јеванђеље и кадионицу.

По доласку, патријарху Порфирију чтеци су обукли мандију и предали жезал, а у храм је ушао у пратњи владике Јоване, док су испред њих ишли свештеници пјевајући „Достојно јест“

СРНА


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО