Веселин Вујовић: Након ревизије тужићемо све одговорне!

На протеклим локалним изборима у Билећи је дошло до промјене начелника. Нови начелник Билеће је Веселин Весо Вујовић, који је након два мандата Миљана Алексића исред СНСД-а, прилично убједљиво изабран на одговорну функцију. За интернет магазин ”Моја Херцеговина”, Веселин Вујовић говори о првим утисцима, стању у Билећи и о томе на који начин санирати наслијеђени дуг који износи готово невјероватних 20 милиона конвертибилних марака или три реална годишња буџета ове општине. Осврнуо се и на случај премлаћивања и противправног лишења слободе Душана Милошевића и апеловао на грађане Билеће да смање тензије, да праштају, а од правосудних органа очекује да сви извршиоци овог кривичног дјела буду адекватно кажњени. Када говори о афери везаној за мобилне телефоне који су куповани службеницима и функционерима Општине Билећа, каже да је све то ситница у односу на стварно стање, али да је јасан показатељ бахатости претходног руководства.
За почетак разговора, Веселин Вујовић је говорио о првим утисцима након сједања у ”врућу столицу” начелника Билеће. Он каже да је очекивао лоше стање, али да га је затекло много горе од очекиваног.

”Изабран сам вољом народа у Билећи, практично убједљиво сам побиједио, што значи да је народ спреман и хоће промјене у нашој општини. Што се тиче првих импресија, морам рећи да сам изненађен, знао сам да је општина у великом дугу, али нисам могао ни претпоставити да је баш у оволиком. Значи, то је баш катастрофално стање, тачније три нека реална буџета су у минусу, тако да неће бити лако. Тренутно смо блокирани од Уницредит банке, неких 210 хиљада марака, имамо најаву да ће нам и у Пореској управи бити блокирано 104 хиљаде марака, тако да тренутно не можемо исплаћивати плате и имамо заостале плате за децембар и јануар, а нижим буџетским корисницима имамо дужни плате чак и од септембра. Надам се да ћемо упорним радом изаћи из ове ситуације, тренутно штедимо гдје год можемо, да ће бити лако неће сигурно, али надамо се неким бољим данима. Очекујем да ће се и Влада Републике Српске укључити у наш проблем и помоћи нам да изађемо из ове ситуације.” – рекао је Веселин Вујовић о тешкој ситуацији у Билећи.

Вујовић каже да су одређени контакти са Владом Републике Српске већ остварени, конкретно са Министарством финансија.

”Неке контакте смо већ остварили са Министарством финансија везано за пројекте које би требали наставити а везано је за оборинске воде и канализиацију, тачније сами Водовод. Надам се да ће то ићи у позитивном смјеру.” – рекао је Вујовић.

Вујовић као приоритет наводи потенцијалне инвеститоре који би се нашли, а чиме би се дошло у ситацију да се већи број Билећана запосли.

”Моји лични приоритети и приоритети мојих сарадника су да покушамо да привучемо инвеститоре како би се отварала радна мјеста. Што се тиче запошљавања у самој локалној управи то је хаотично стање, толики број људи је примљен у претходном периоду да се једноставно нема новца за све те плате. У наредном периоду мораћемо урадити нову систематизацију и прилагодити се са тим радним мјестима и толиким бројем људи. Уз велику штедњу и мукотрпан рад надам се да ћемо у наредним годинама изаћи ”на зелену грану”. – каже Веселин Вујовић за наш магазин.

Имајући у виду да Веселин Вујовић долази из борачке категорије и да је дужи период присутан у раду Борачке организације, питали смо га у каквом су положају билећки демобилисани борци.

”У претходном периоду рекао бих да је борачка категорија у доста лошем положају. Општина Билећа је мала, а када се зна да на Бироу има скоро 300 бораца, све је речено. Имамо на Бироу 32 ратна-војна инвалида и двадесеторо ђеце погинулих бораца и све то указује да ситуација није добра. Потрудићемо се да побољшамо положај ове категорије и на тај начин, у складу са могућностима, поправимо статус бораца.” – рекао је Вујовић.

У протеклом периоду говорило се о куповини телефона за службенике и руководиоце Општине Билеће, као и о плаћању рачуна за исте. Веселин Вујовић каже да је то најмањи проблем поредећи са укупним стањем, али да је јасан показатељ односа претходне власти према буџетским средствима.

”Ти мобилни телефони, то је ситница у односу на све друго, право да ти кажем. Такав однос јесте јасан показатељ бахате власти и расипања буџетских средстава али је то мали проблем у односу на стварно стање у нашој општини. Ми смо употребу мобилних телефона смањили упола и двоструко смањили износ рачуна који може бити финансиран од Општине Билећа.”

Вујовић каже да је формирана интерна ревизија чији се први извјештаји ускоро очекују, а након чега ће се инсистирати на утврђивању одговорности свих за које се укаже сумња да су узроковали тешко стање у Билећи.

”Наша интерна ревизија коју смо формирали у Општини је при крају, ангажовали смо и агенцију чији је налаз валидан при Влади Републике Српске и у Тужилаштву. Урадићемо ревизију како би имали тачан увид, оно што је до сада урађено, пронађено је двадесетак милиона дуга, од чега преко 12 милиона кредитног задужења, а остатак дуга се односи на све и свашта малтене. До сада утврђени дуг представља три реална буџета наше општине тако да је ситуација изузетно тешка. Сама чињеница да се ради о оволиком дугу показатељ је разних злоупотреба. Рецимо, Пореској управи се дугује 3 милиона конвертибилних марака, а знамо да је неплаћање пореза кривично дјело. Утврђена су и разна расипања и неодговоран однос према буџету, ми ћемо након завршетка ревизије ићи са тужбама према свим лицима који су одговорни за овакво стање.” – каже Вујовић.

Новоизабрани начелник Билеће осврнуо се и на немили догађај који је узнемирио билећку, али и ширу јавност, а ради се о случају премлаћивања и противправног лишења слободе Душана Милошевића. На захтјев породице Милошевић одржана је и Ванредна сједница Општине Билећа на којој се једногласно осудио овај чин и изгласао закључак да се од правосудних органа очекује да свој посао раде сасвјесно и одговорно. Вујовић такође осуђује овај чин али и позива на спуштање тензија.

”Све што се дешавало те ноћи је изузетно тешко и болно за породицу Милошевић, а срећа у несрећи је што није дошло до фаталног исхода јер ми Билећани смо познати по томе да нам је кратак фитиљ и да лако потежемо оружје. Ја бих овога пута апеловао на све грађане Билеће да спустимо тензије, да праштамо једно другоме и да пустимо правосудним органима да раде свој посао одговорно и савјесно. Посебно апелујем на младе да се витешки односе према својим вршњацима. Ја разумијем омладину да ће се побити, увијек је тога било, али немој ићи са намјером да некога убијеш, унаказиш, убациш у гепек. И ми смо били млади, знали смо се и потући, али нисмо један другом стварали крвнике и непријатеље.” – апеловао је Вујовић на крају разговора на све грађане Билеће, поготово на младе.

Игор Сврдлин/ Moja Hercegovina


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО