Гојко Перовић: Све четири православне епархије у Црној Гори неодвојиви су дио јединствене СПЦ!

– С тим у вези, неумјесно је да се политичке или медијске канцеларије у ЦГ и Србији баве “пожељним” националним идентитетом вјерника СПЦ, било да се ради о пројектовању њиховог “српства” или “црногорства”

Фото: Јован Д. Радовић

Пише: Отац Гојко Перовић, ректор Богословије на Цетињу

Ових дана, са одређених политичких и медијских адреса у Црној Гори али и у региону, ватрено се полемише о политичком ангажману Цркве и појединих свештеника, о унутрашњем црквеном устројству као и о пожељном националном идентитету свештентва и вјерног народа у Црној Гори.

Таква полемика својим интезитетом и мноштвом адреса које је производе, изазива смутњу међу вјерницима и поштоваоцима Цркве па осјећам потребу да нагласим неколико важних истина:

– Једна од најважнијих тековина прошлогодишњих црквених литија и њиховог молитвеног а опет грађанског и протестног карактера јесте извојевана вриједност секуларног друштва и државе. У том смислу од СПЦ у ЦГ не треба ни тражити ни очекивати ангажман који би се бавио партијашењима, политичким изборима и вођењем државних или градских управа. Сарадња са државом да, уплитање у страначке ( укључујући и предизборне кампање ) и послове политичке власти – не.

– Све 4 православне епархије у ЦГ неодвојиви су органозациони дио јединствене СПЦ, која – сходно принципима поменутог секуларизма није, нити може бити институција нити једне државе ( ни ЦГ ни Србије ) већ духовна организација која окупља православне вјернике без обзира на њихову националну и политичку припадност

– С тим у вези, неумјесно је да се политичке или медијске канцеларије у ЦГ и Србији баве “пожељним” националним идентитетом вјерника СПЦ, било да се ради о пројектовању њиховог “српства” или “црногорства”. Идентитет вјерника утврђен је и наслијеђен из предачког предања а тиче се како слободне воље тако и грађанских права, па нема потребе да га вјерницима ико учитава неком пропагандом.

Ко мисли да ће на тај начин изманипулисати вјернике због личних медијских и политичких пројекција – или прецјењује себе или потцјењује вјернике.

А с обзиром на то да се и мојим именом и презименом манипулише у појединим текстовима, желим да нагласим, да немам ама баш никакве везе са ауторством чланака који говоре о Цркви, у било којим дневним новинама или порталима, осим оних које потписујем лично.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО