Велизар Антић: Резултати јучерашњих избора у Добоју доказали су тешке мутљавине у новембру

Политички аналитичар Велизар Антић сматра да понављање избора у Добоју није било узалудно, иако је, како истиче, побједа кандидата СНСД-а за градоначелника Добоја Бориса Јеринића била очекивана.
Коментаришући за портал Моја Херцеговина прелиминарне резултате јучерашњих избора у Добоју, гдје су Јеринић и СНСД поново остварили убједљиву побједу, Антић каже да је сада очигледно да су у том граду, на изборима одржаним 15. новембра, “биле присутне бројне махинације и мутљавине”.

Овакви резултати су се могли очекивати. Сада је јасно да је СНСД успио да скоро у потпуности превуче на своју страну комплетну некадашњу структуру Обрена Петровића и СДС у Добоју. С друге стране, не слажем се с тврдњама оних који сматрају да је понављање избора било бесмислено, будући да су побједници опет остварили убједљиву предност. У поређењу с резултатима избора од 15. новембра, кандидат СНСД-а за градоначелника Добоја освојио је чак 15.000 гласова мање, док је кандидат опозиције, Цвијан Филиповић, дупло побољшао свој изборни резултат. То показује размјере изборних крађа и превара на изборима који су одржани у новембру прошле године”, истиче Антић.

Он додаје и то да нико не може гарантовати да су и јучерашњи, поновољени избори у Добоју прошли без разних махинација с изборном вољом грађана.

“Могли смо чути о бројним неправилностима које су се дешавале на појединим бирачким мјестима, о застрашивању посматрача, “бугарским возовима”, разним пријетњама… Сигурно је да је спријечено понављање размјера изборне крађе из новембра, али ни јучерашњи избори нису прошли потпуно регуларно”, тврди Антић.

Као могућу грешку опозиције у жељи да оствари бољи изборни резултат у Добоју, Антић наводи то што кандидатура за градоначелника није била повјерена неком млађем човјеку.

Наравно да није било могуће промијенити кандидата који је био пријављен за изборе 15. новембра, али сматрам да је опозиција направила грешку што за прошлогодишње локалне изборе у Добоју није нашла неком млађег. Управо ти избори су показали да су се бирачи у Српској у највећој мјери заситили старих лица и кадрова и да траже млађе људе. Дјелује ми да су СДС и остале опозиционе странке још раније дигле руке од Добоја и да нису ни вјеровали у могућност побједе”, каже Антић.

Према прелиминарним резултатима поновољених избора у Добоју, које је објавила Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ, кандидат СНСД-а за градоначелника, Борис Јеринић, освојио је 19.148 гласова или 67,44 одсто.

Кандидат Социјалистичке партије Срђан Тодоровић добио је повјерење 4.645 гласача или 16,36 одсто, а Цвијан Филиповић из СДС-а 4.600 или 16,20 одсто.

Подсјећамо, на изборима одржаним 15. новембра прошле године Јеринић је освојио 34.734 гласа, или 82,3 одсто, што представља за 15.586 гласова бољи резултат у односу на јучерашње поновољене изборе.

Срђан Тодоровић у новембру је освојио 5.461 глас или 12,93 одсто, док је Цвијан Филиповић на новембарским изборима имао 2.016 гласова, или 4,88 одсто.

Моја Херцеговина


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО