Полиција чува и Весну Братић


Министарка просвјете, науке, културе и спорта добила двадесетчетворочасовну полицијску заштиту

Због могуће угрожености, полиција чува министарку просвјете, науке, културе и спорта Весну Братић.

То су “Вијестима” званично саопштили из Управе полиције, објашњавајући да је Братићева добила двадесетчетворочасовну полицијску заштиту.

Братићевој је обезбјеђење додијељено привремено, до процјене Агенције за националну безбједност о њеној угрожености.

“Госпођу Братић непосредно и лично обезбјеђују полицијски службеници од 15. фебруара 2021. године. Основ за предузимање мјера безбједносне заштите у односу на министарку Весну Братић је члан 10 став 2 Владине Одлуке о одређивању личности, објеката и простора, које обезбјеђује Управа полиције који прописује да Влада може, изузетно, због разлога хитности, на предлог Министарства унутрашњих послова, да одреди да се обезбиједе и друге личности (оне које нијесу наведене у члану 3 Одлуке), објекти и простори на основу података и сазнања из надлежности полиције, привремено, до добијања безбједносне процјене степена угрожености”, објаснили су из УП.

Из те институције није одговорено да ли је министарка, која је дуже на мети негативне кампање на друштвеним мрежама, пријављивала евентуалне пријетње.

Посљедњег дана прошле године у Подгорици је ухапшен четрдесетдеветогодишњи И. Д. који је дан раније испред Министарства на чијем је челу Братићева, ометао кретање службеног аутомобила у којем је била и пријетио јој.

Одлука
Влада је 28. јануара донијела Одлуку о допунама Одлуке о одређивању личности, објеката и простора које обезбјеђује Управа полиције.

Том допуном су проширили круг обавезно штићених личности:

“Тако што се као обавезно штићена личност одређује и потпредсједник Владе Црне Горе. Поред тога, имајући у виду да безбједносна процјена степена угрожености коју прописује важећа одлука зависи од Агенције за националну безбједности и за коју је пракса указала да траје изузетно дуго, али и о подацима којима располаже Управа полиције, предвиђен је изузетак да Влада може, на предлог Министарства унутрашњих послова, да одреди да се обезбиједе и друге личности, објекти и простори на основу података и сазнања из надлежности полиције, привремено, до добијања безбједносне процјене степена угрожености”, саопштено је тада из Владе.

Објаснили су да на тај начин безбједност и сигурност личности за које постоји претпоставка да су угрожени неће бити доведени у питање ако је наведена бојазан основана:

“Што ће у крајњем показати безбједносна процјена степена угрожености”. Прије допуњене Одлуке, тим актом било је предвиђено да полиција обезбјеђује предсједника Црне Горе, предсједника Скупштине, предсједника Владе, министра вањских послова и европских интеграција, министра унутрашњих послова, врховног државног тужиоца, специјалног тужиоца за борбу против организованог криминала и корупције, директора Агенције за националну безбједност, директора полиције, као и чланове уже породице предсједника Црне Горе, предсједника Скупштине и предсједника Владе.

И министарка здравља добија обезбјеђење?
И министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић највјероватније ће наредних дана добити полицијско обезбјеђење, речено је “Вијестима” из више извора. Из УП су, међутим, званично одговорили да министарка здравља није под полицијском заштитом.

“Министарка здравља у Влади Црне Горе госпођа Јелена Боровинић Бојовић није под полицијском заштитом”, пише у одговору Управе полиције.

Vijesti.me


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО