У КАМЕНУ СВЕТО МЈЕСТО: 500 дана изградње духовног центра Мркоњићи (ФОТО)

„Ове године дванаестог маја, на празник Светог Василија Острошког и Тврдошког чудотворца, Херцеговци и васколики српски народ очекује освјештање новосаграђеног духовног центра Мркоњићи“, било је прво што нам је желио истаћи црквењак Неђо Бошковић, када смо дошли да посјетимо ово велико градилиште.

1.jpg (257 KB)

Не кријући одушевљење урађеним грађевинским радовима, Неђо нас је провео кроз порту овог новог манастирског комплекса, који као да је са тим новим пратећим објектима ‘узасе’ уњедрио цркву Светог Василије, изграђену прије тридесет година. Камен окресан и узидан на сваком педљу овог велелепног простора, обасјан јануарским сунцем, зрачио је неком необичном свјетлости. Голема остарјела кошћела, израсла за четири вијека на порти манастирској, као да је од земље ка небу раставила ово топло гнијездо светог мјеста.

2.jpg (270 KB)
3.jpg (333 KB)

Пошто су радови на овом комплексу планирани у неколико фаза, прави саговорник за потпуне и тачне податке био нам је Ведран Фуртула, в.д. начелника Одјељења за просторно уређење Града Требиња, који нам је прецизирао све што је битно за овај објекат:

„Уговорени радови у првој фази изградње односе се на комплекс религијских објеката, развијен око цркве Светог Василија, који има низ садржаја, а то су – келије, радионице, кухиња, гостиона, палионица за свијеће, тоалети… Такође, поткровни дио има добро искориштен простор, гдје су претежно изграђене келије, а у једном крилу се налазе радионице са галеријом. Друга фаза подразумијева комплекс објекта Видиковац са пратећим садржајима”.

4.jpg (474 KB)

На данашњи дан, рекао нам је начелник Фуртула, изведени су и скоро у цјелости завршени радови на комплексу објеката око цркве Светог Василија, а тренутно се врше радови на уређењу простора испод комплекса. То је додадак постојећој порти који је намијењен већем броју ходочасника и вјерника.

Ведран Фуртула нам је дао неколико података који су врло битни да остану забиљежени: у првој фази изградње прикупљена су средства – Република Србија 800.000 КМ (донаторска средства), Република Српска 800.000 КМ и Град Требиње 1.000.000 КМ. Укупно су предвиђена средства око 2.600.000 КМ за прву фазу.

5.jpg (404 KB)

Такође смо сазнали од нашег саговорника да су извођачи радова (за фазу 1) конзорцијум „Сига“ и „Сегмент“ Требиње, а уговорени рок извођења радова је 500 дана.

У разговору са неколико саговорника који су укључени директно у овај значајан пројекат за наш град, те са људима који ничим нијесу везани за изградњу духовног центра Мркоњићи, преовладава једно опште мишљење – да послије свих дешавања у Црној Гори, Мркоњићи и духовни центар постају као насушна потреба да останемо сабрани око наше Светиње.

6.jpg (439 KB)

Оно што је урађено у родном селу Светог Василије и оно што се још планира урадити, за град Требиње неће бити ништа мање значајно од урађеног простора на Црквини, односно Херцеговачкој Грачаници. У духовном, вјерском и националном смислу, те значају за Епархију ЗХиП, као и цијели православни народ Источне Херцеговине а и шире – овај објекат имаће далеко већи значај и улогу. Ово су најчешће истицали наши саговорници кад смо посјетили новосаграђени  духовни центар. 

Ведран Фуртула нам је потврдио да је у сарадњи са Епархијом договорено да освјештање крстова, звона и манастирског комплекса буде 12. маја 2021. године, на дан када се слави Свети Василија Острошки Чудотворац.

/АББ/ Мн Ћук/Глас Требиња


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО