Прича „Независних“ одјекнула: Дијаспора стала у одбрану ракије

КОЗАРСКА ДУБИЦА, БЕЧ – Тридесетседмогодишњи Дервенћанин који живи и ради у Аустрији понудио је да умјесто Дубичанина Николе Злојутра плати казну од 500 КМ изречену због продаје ракије, док је Никола одлучио да тај новац дарује двојици других домаћина, којима је помоћ потребна, а кажњени су по истом основу.

Дервенћанин се из Беча мејлом обратио редакцији „Независних“ те поручио да би хтио да плати Николину казну, што је Злојутра одушевило, с тим што је одлучио да донацију преусмјери на двије адресе – једном, због ракије кажњеном суграђанину те ратном војном инвалиду из Новог Града.

„Одрастао сам у Дервенти, али већ годинама живим и радим у Бечу. Прочитао сам причу ‘Независних новина’ и одлучио да понудим помоћ домаћину из Козарске Дубице који је кажњен. Донио сам такву одлуку – кад год могу, помогнем другима, онолико колико ми то могућности дозволе“, рекао је за „Независне“ овај хумани Дервенћанин, који је желио да му не наводимо име.

На нашу опаску да је Злојутро ипак одлучио новац да преусмјери двојици домаћина који су такође кажњени због продаје ракије, Дервенћанин се сложио с таквим епилогом.

„Остаћу у контакту са Николом те му уплатити новац, а он нека га прослиједи тим људима“, навео је овај Дервенћанин, а који је јуче поподне новац и уплатио.

Злојутро истиче да је одушевљен поступком наших људи из дијаспоре, односно што су вољни да помогну у ситуацији као што је ова.

„Патњу нашег народа препознали су наши људи у дијаспори те се одмах јавили да на било који начин пробају помоћи да се те казне плате. Овим путем им захваљујем у лично, те у име других људи који су кажњени. Надамо се да ћемо заједничким снагама стати на крај овоме те заштитити највећи српски бренд, а то је производња ракије на овим просторима. Не смијемо под притиском ЕУ уништити традицију коју имамо“, истакао је Злојутро за „Независне новине“.

Нагласио је да је без размишљања одлучио да новац који ће уплатити Дервенћанин са адресом у Бечу прослиједи двојици домаћина на „једнаке части“ – по 250 марака.

Злојутро је, подсјетимо, кажњен прије неколико дана, када му је, како каже, дошао непознат човјек пред кућна врата и рекао му да хоће да купи ракију.

„Одмах сам уочио да нешто није у реду. Отишли смо на терасу, изнио сам 0,7 литара дуњеваче да проба, домаћински. Лажно се представио, био је то инспектор, што сам ја, заправо, одмах и схватио. Написао ми је казну од 500 марака“, испричао је Злојутро.

Из Инспектората Српске су, подсјетимо, навели да грађанима у Републици Српској законом није забрањено да за властите потребе производе алкохолна пића, попут ракије, али јесте да их стављају у промет и продају.

Како нам је потврђено из Инспектората Српске, у области производње и промета алкохолних пића, вина и ракије у овој години извршено је 105 инспекцијских контрола.

Од тога је, додају, у 20 случајева утврђено да су лица стављала у промет вина и ракије, а да нису имала рјешење Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске о испуњености услова за производњу и упис у Регистар произвођача. Због утврђених прекршаја изречене су новчане казне у износу од 10.000 КМ.

„Физичка лица која производе јака алкохолна пића, ракију, за властите потребе, не могу их стављати у промет и продавати“, кажу из Инспектората РС.

Независне


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО