Доктор Мухамед Машали – личност године у Египту, 50 година бесплатно лијечио најсиромашније

Личност године у Египту је Мухамед Машали- доктор који је 50 година потпуно бесплатно лечио најсиромашније грађане Египта. Машали је преминуо прошле године у 76. години, а занимљиво да је на једним председничким изборима имао милион гласова, а да се није ни кандидовао, наиме народ је прецртао све политичке кандидате и написао његово име.


У амбуланти је проводио 12 сати дневно и примао је 30-50 пацијената дневно. Поред тога што је сваки дан била колона људи испред његове амбуланте, њему су људи прилазили на улици и он им је давао медицинске савете. Доктор Мухамед Машали никада није имао ауто, па чак ни телефон. Пешке је ишао од куће до ординације.
Када је један богаташ сазнао за његову причу, дао му је 20.000 долара, кола и стан у његовом граду, али након годину дана, по повратку у Египат, богати човек је сазнао да је доктор продао аутомобил за помоћ сиромашним пацијентима и купио нову медицинску опрему. Када је Мухамед Машали дипломирао на Медицинском факултету у Каиру, 1967. године, рекао је зашто жели да се жртвује за добро других:

„Мој отац је жртвовао свој живот да би ме учинио доктором. Онда сам обећао Богу да нећу узети ни новчића од сиромашних и да ћу живети живот у служби људи било које културе или вероисповести.“

Извор: ФБ Радиоактивни комарац


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО