Преминула Мира Фурлан

Глумица Мира Фурлан преминула је у 66. години. Вијест о смрти глумице објављена је на њеном званичном сајту.

Мира Фурлан је рођена у Загребу 1955. године.

Глумила је у бројним југословенским филмовима, а током деведесетих година своју каријеру је наставила у Сједињеним Државама, гдје је, између осталог, глумила у познатим ТВ серијама Вавилон 5 и Изгубљени.

Као чланица Хрватског народног казалишта играла у многим филмовима. Један од њих је био и Отац на службеном путу (1985) Емира Кустурице, који је освојио Златну палму на Канском филмском фестивалу. Осамдесетих година кратко је наступала за рок-бенд Ла Цинема. Запамћене су улоге у филмовима Киклоп (1982) Антуна Врдољака, У раљама живота (1984) и За срећу је потребно троје (1986) Рајка Грлића и у филму Лепота порока (1986) Живка Николића.

Крајем 1991. године Мира Фурлан и њен супруг емигрирали су из СФРЈ како би избегли политичке притиске и етничке тензије који су их пратили због кризе у којој се бивша држава налазила. Године 2002. вратила се после 11 година у Хрватску да би играла главну улогу у представи Раде Шербеџије. Супруг јој је филмски редитељ Горан Гајић који је, између осталог, режирао и Софоклову Антигону. Режирао је и епизоду Вавилона 5 у којој је Фурланова глумила. У задње вријеме глумила је и у српским филмовима и серијама (Диши дубоко, Турнеја и Вратиће се роде). У Лос Анђелесу снимила је музички албум „Songs From Movies That Have Never Been“ (Песме из филмова који никад нису снимљени). Играла је лик Данијеле Русо у АБЦ-овој телевизијској серији Изгубљени. Повремено је писала колумну у сплитском магазину Ферал трибјун.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО