Данас је Међународни дан загрљаја

Колико пута дневно загрлите драгу вам особу? Почните то радити мало чешће. Данас заглите неког, загрљај отклања депресију, лоше расположење и чини вас срећнијим. Не штедите на загрљајима, они су бесплатни.

Међународни дан загрљаја је годишњи празник ‘озваничен’ 1986. године у Мичигену, а обележава се 21. јануара. Пет до шест загрљаја на дан учиниће Вам живот дужим и лепшим, сматрају психолози. Да грљење има у најмању руку лековита својства, потврђују и речи психологиње Вирџиније Сатир како је човеку потребно четири загрљаја на дан да би преживио, осам загрљаја дневно треба нам да бисмо се одржали, а дванаест загрљаја на дан да бисмо напредовали. Светски познати психолог Џек Цанфилд у својој теорији о грљењу наводи како је грљење здраво, сасвим природно и практички савршено.

Врсте загрљаја

Медвеђи загрљај – Једна рука иде преко рамена, а друга преко струка грљене особе, која грли на исти начин. Притом се особе гледају у очи. Загрљај је врло чврст, али не и прекомерно. У љубавној верзији, мушкарац може и подићи девојку са тла. Порука: „Можеш рачунати на мене“.

Загрљај „слово А“ – Тела су нагнута једно према другом, грли се с обе руке, једном преко рамена, а другом у пределу пазуха друге особе, а лица су припијена, тако да обе особе гледају у истом смеру. У неким земљама ово кратко грљење је за добродошлицу или поздрав.

Загрљај „Желим те на велики начин“ – Двоје људи грли се с рукама обавијеним једно око другог – мушкарац држи девојку око струка а она њега око врата, торза се дотичу, ноге испреплићу, стопала додирују.

Загрљај с тапкањем по леђима – Грљење с обе руке и тапкањем грљене особе с једном од њих. То значи: „Драг си ми, али ово је само пријатељски загрљај“.

Једноруки загрљај – Кратак загрљај десном руком друге особе. Типичан за мушкарце, када је порука: „Твој сам компа, али нисмо толико блиски“.

Безпрси загрљај – У контакту учествују руке и рамена, али ништа испод тог нивоа. Остаци тела су удаљени око 30-50 цм. Типичан за жене када се сусрећу с колегицама с којима су више формалне, а мање блиске.

Образни загрљај – Нежни загрљај било којег типа, стојећи или седећи, при коме се образи истакнуто додирују, док је рука обично на другој страни лица. Значење: „Жао ми је што си тужан“.

Кућани загрљај – Даје се особи која обично ради кућне послове приђе се одострага и обухвати се с обе руке у пределу струка, тако да руке грлитеља буду прекрштене.

Загрљај „Погоди ко је“ – Грлитељ прилази одострага и с обе руке нежно покрије очи грљене особе, тако да му прса дотичу леђа друге особе.

Чеони загрљај – Руке иду на рамена друге особе, а чела се наслањају једно на друго.

Загрљај „Око срца“ – Сваки од грлитеља обухвата другога с једном руком испод пазуха, а другом изнад рамена, држећи прсте на врату са стражње стране.

Постранични загрљај – Загрљај двоје људи са по једном руком, који стоје један уз другога. Погодан за провођење времена чекања у реду.

Загрљај „Врх главе“ – Стојећи грлитељ грли с обе руке седећу особу, обухваћајући јој главу или врат, с једном страном лица додирујући потиљак. Добар лек против депресије.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО