Синод СПЦ: Изјаве владике Григорија политичке и представљају његов лични став

БЕОГРАД – Свети ахијерејски синод Српске православне цркве (СПЦ) саопштио је да су недавне изјаве Његовог преосвештенства епископа диселдорфског и њемачког Григорија политичке, па чак и страначке и искључиво његов лични став, те да немају везе са СПЦ.

У саопштењу Синода СПЦ наводи се да су „вјерни народ и укупна јавност протеклих празничних дана, помућених епидемијом и страдањем људи и њихове имовине у земљотресу на Банији, додатно збуниле изјаве епископа Григорија“.

Синод наводи да су те изјаве „искључиво политичког, чак и страначког карактера, и немају додирних тачака са вјером у Христа Спаситеља или са мисијом Православне цркве“.

Свети синод наводи да се „осјећа обавезним да, с тим у вези, све оне који те политичке изјаве приписују СПЦ-у или их на било који начин доводе у везу с њом, обавијести да се ради о искључиво личном ставу и ангажовању појединца, и то не у својству архипастира словесног народа Божјег, него искључиво у својству грађанина“.

„Колико је дозвољена и благословена политичка или државно-правна активност епикопа и клирика о томе расуђује и просуђује, аутономно и самостално, на основу свога канонског поретка, искључиво Црква“, наводи се у саопштењу Синода СПЦ.

Владика Григорије изјавио је прије неколико дана да има план да окупи што више младих људи који су спремни да се жртвују за Србију како би направили систем у коме ништа неће зависити од једног човјека. На питање да ли се може очекивати да се активно укључи у овдашњу политику, владика Григорије одговорио је да је већ нашао ове људе, али да неће изнијети свој план јер би то било неозбиљно.

„Не постоји ниједан човјек који може да буде спаситељ, потребно је направити систем да не бисмо сваки пут поново тражили неког спаситеља“, рекао је владика Григорије, а пренио портал Нова.рс.

Коментаришући писање таблоида, да му је опозиција понудила да буде предсједник или патријарх и за шта се одлучио, владика Григорије је за „Њумакс Адрија“ рекао да „ни предсједника, а ни патријарха неће бирати таблоди, већ озбиљан српски народ“.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО