Богата археолошка збирка из Украјине заплијењена на граници Србије

Српски цариници су у сарадњи са полицијом вечерас на граничном прелазу Српска Црња открили и спријечили покушај кријумчарења богате археолошке збирке са преко 2.000 антиквитетних предмета из различитих периода.
Ова необична збирка откривена је на улазу у земљу, у камиону румских регистарских ознака којим је управљао 46-годишњи држављанин Србије.

Камион који је превозио дијелове за паркет из Украјине ка Србији дошао је на ред за редовну улазну контролу током вечери, а возач је на питање цариника шта има да пријави рекао да носи само двије кесе бомбона и пар шерпи, као и да превози робу наведену у царинској документацији.

Током детаљног прегледа возила, утврђено је да су кабина камиона и бочни бокс за алат пуни непријављених антиквитетних предмета из најразличитијих периода: бронзаног доба, византијског периода, из средњег вијека, али и предмети старих Славена и Келта.

Цариници су пребројали укупно 2.113 предмета међу којима су најбројнији привјесци, прстење, разно оруђе и оружје, једна већа камена и више мањих металних фигура.

Међу украсним предметима има и наруквица, брошева, укосница, као и шнала за косу, док се међу оружјем нашло доста врхова за копља, стрела, секира, па чак и један буздован.

Од свакодневних употребних предмета збирка садржи и неколико кашика, игала, сјекача, кључева, мамуза, копчи за каишеве, дугмади и новчића.

С обзиром на величину и разноликост збирке немогуће је утврдити вриједност без стручне процјене, те ће сви предмети бити бити упућени на вјештачење. Евидентно је међутим да се ради о великој историјско-археолошкој вриједности.

Возач је након откривања прекршаја цариницима рекао да збирка није његова, већ да је пристао да је за малу новчану надокнаду превезе из Украјине до Србије, те да му је речено да ће га неко контактирати након што пристигне у земљу.

Кликс


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО