ИЈЗ: У најави пооштравање мјера

Код још 262 особе у Српској потврђен је нови вирус корона, од тестираних 765, подаци су Института за јавно здравство. Битку са вирусом у посљедња 24 часа изгубило је 15 лица, док је још 19 преминулих накнадно пријављено из претходног периода. Иако смо апеле Института о поштовању епидемиолошких мјера чули небројено пута до сада број обољелих нам показује да их се не придржавамо. Зато је препорука – пооштравање мјера.

На непоштовање мјера епидемиолошке заштите упозорава нас најпоразнији параметар броја преминулих. У посљедњих 14 дана било је 26 преминулих од ковида на 100.000 становника. Пред нама су празници и окупљања и сви страхови о повећању броја обољелих су оправдани.

– Повећањем броја заражених, очекујемо и повећање броја хоспитализованих и зато још једном позивам грађане да се придржавају прописаних мјера, поготово због надолазећих празника. Биће појачана контрола организованих дружења, па и приватних. То се нарочито односи на 30. и 31. децембар, те 1. јануар, а све с циљем спречавања ширења вируса и погоршања епидемиолошке ситуације. Ми смо тренутно у периоду стабилизације, који није обећавајући због високог броја позитивних лица на дневном нивоу – поручио је Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство.

Епидемиолози посебно упозоравају и на сезону скијања, јер су управо европски ски-центри у фебруару и били извор заразе. Љекари зато сматрају да би и увођење пи-си-ар теста приликом уласка у БиХ, односно Републику Српску била корисна мјера.

– Ситуација у којој се људи са више мјеста скупе у једно, а онда се поново разиђу, представљају огроман ризик за велико ширење болести. Лично здравље, а самим тим и здравље заједнице, мора бити изнад свега – нагласила је Јела Аћимовић, епидемиолог Института за јавно здравство.

Сви смо засићени овом епидемиолошком ситуацијом, али здравље се мора цијенти и оно нам је најбитније. Зато због здравља нигђе без маске и физичка дистанца обавезно.

Извор: РТРС


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО