„Због времена кад се могло на клупи спавати“: Грађани Србије плаћаће Титове дугове још тачно 21 годину

Последње рате кредита које је „стара Југославија“ узимала седамдесетих и осамдесетих година доспевају 2031. и 2041. године, а укупан цех већи је од 1,7 милијарди евра.

titograđanin, Tito
Јосип Броз Тито

Грађани Србије плаћаће Титове дугове још тачно 21 годину, а већ следеће недеље на наплату стиже више од 20 милиона евра.
Следећег уторка, 15. децембра, на наплату доспева 22,14 милиона евра. Од тога је чак 4 милиона евра камата, ао 17,8 милиона главница.

Последње рате кредита које је „стара Југославија“ узимала седамдесетих и осамдесетих година доспевају 2031. и 2041. године, а укупан цех већи је од 1,7 милијарди евра, пишу „Новости“.

Дакле, они који се сећају времена када су одобравани зајмови могли би у време њихове отплате увелико да буду у пензији.

Тих седамдесетих и осамдесетих година прошлог века Србија се задужила за укупно 8,8 милијарди евра. Од Париског клуба добили смо на зајам 3,8 милијарди долара, а од Лондонског 2,2 милијарде. Током претходних година у просеку смо враћали по 250 милиона евра старих кредита, прошле године око 230 милиона, а ове године још више.

Данас Србија највише дугује Париском клубу – 1,09 милијарди евра код кога смо се као република пре четири деценије задужили за укупно четири милијарде евра. На другом месту је Светска банка (700 милиона евра), односно њен огранак ИБРД, који нам је у истом периоду одобрио 1,8 милијарди, а кредите ћемо још неколико деценија отплаћивати и Кини и Кувајту.

У Министарству финансија више пута су су наводили да Србија уредно отплаћује своје обавезе и кредите, како по питању финансирања капиталних инвестиција и инфраструктуре, тако и дугове насталих у претходним деценијама.

Прошле године исплатили смо дуг према Лондонском клубу од 170 милиона долара. Потписан је и уговор о регулисању дуга са Републиком Чешком који потиче из периода клириншког начина плаћања, а ради се и на сервисирању дуга према Либији од око 44 милиона евра.

In4S


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања