Трпеза наших предака: Подробац

Када се једном нађете, изгубљени у јединствености херцеговачког крајолика, дирнути мистичном љепотом крша и мјесечевих пејзажа, оно што ћете сасвим сигурно упамтити јесте јединствена гастрономска понуда овога краја.

Посебно ћете се одушевити старинским херцеговачким рецептима, тј. специјалитетима Херцеговине које су, кроз историју, красиле трпезе наших предака.

Један од чувених херцеговачких специјалитета је подробац (познат и под називом затоп).


Подробац се прави од изнутрица које се добро очисте и припреме (бијела и црна џигарица, срце, куља, цријева). Битно је да се изнутрице добро осоле и скувају. Осоле се по жељи, а друге мирођије се, обично, не додају. Када се све то скува и охлади онда се ситно изреже. Потом се у посуди растопи лој и у то се додају исјецкане изнутрице. Кува се на јакој ватри око 15 минута и чешће се промијеша. Масноћа од лоја треба да прекрије изнутрицу. Врућа маса се сипа у претходно припремљене калупе и остави два дана да се добро стврдне, а потом се извади из калупа. Колутови се канапом вежу унакрст и вјешају изнад дима. Диме се око 20 дана (могу и дуже) да би добили благи укус дима, а потом се чувају на промаји. Затоп се конзумира у хладном и топлом стању.

Припремила: Ивана П./ Херцеговинапромо


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО