Радован и Анђелија Бјелица седам деценија једу заједнички хљеб

Радован Бјелица из никшићког села Врбица, удаљеног од града око 75 километара, прошле седмице напунио је 100 година, а његова супруга Анђелија, недјељу раније 92. Наредног мјесеца биће 70 година од како су у браку.


“Хтјели смо да направимо малу прославу и да обиљежимо и рођендане и годишњицу брака, све заједно, да се породица окупи, али како је брат Станко, који је живио у Подгорици, преминуо прије неколико мјесеци нијесмо ништа правили“, казао је “Вијестима“ Радованов најстарији син Јанко Бјелица.

“Нијесам могао очекивати да ћу оволико дуго живјети. Неки ме белај држи, а шта је не знам. Сада су измислили да сам се родио под небеском звијездом, а ја се родио ође ђе сједим“, казао је старина, када га је екипа „Вијести“ љетос посјетила.

“Оженио сам се 1950. године, добио четири сина и то сваког у размаку од двије и по године. Имамо деветоро унучади и 14 праунучади. Синови су нам добри. Увијек су ме слушали, и данас ме слушају. Унучад још боље слушају. И снахе су добре“, не без поноса причао је љетос ђед Радован.

Како је тада казао најљепше му је било када се оженио, добру жену је нашао, родом од Вујовића, из бањских Околишта, и већ седам деценија њих двоје једу заједнички хљеб.

Преживио је рат и тифус, четничко хапшење и затвор у Автовцу, а био је и два мјесеца на Голом отоку. Демобилисао се 1948. године, а у пензију је пошао са мјеста управника Земљорадничке задруге у Црквицама.

Бака Анђелија нам је љетос дала рецепт за дуг живот – задовољство. Обоје су сагласни да је живот најбољи био у Титовој Југославији.

“Ко је хтио да ради поштено, искрено, вјерно, могао је да живи. И да дуго поживи. Данас што год ко ради, за себе ради, а прије ко год је нешто радио, радио је за општу ствар. Сада ако нешто изгубиш – не тражи, то ти људи неће вратити, а раније си могао спавати поред пута, куда кола и народ пролазе и нико ти ништа не би урадио или нешто узео. Ако би нешто нашли одмах би тражили оного чије је да му то дају.“, ријечи су старине који је 18. новембра напунио читав један вијек.

vijesti.me


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО