ДОДИК СВЕ НЕРВОЗНИЈИ: Срушен мит о немогућности смјене власти у РС, избори 2022. најбитнији од рата

Ми смо као друштво деценијама били учахурени у матрицу да је немогуће било шта промијенити, да нема смисла излазити на изборе. Промјене не морају нужно значити да смо добили и да ћемо добити нешто боље – битно је да су се десиле и да политичари схвате да нико није незамјењив, поручује Тања Топић

Пред сваке изборе у Босни и Херцегови најављује се „врућа политичка јесен“. Није била изузетак ни ова година, но ослањајући се на вишегодишње показатеље изборних резултата, што се бх. ентитета РС тиче мало ко је очекивао било какве значајније промјене.

Прво изненађење била је одлука ДНС-а, најдуговјечнијег коалиционог партнера СНСД-а, да иступи из владајуће коалиције на почетку кампање за локалне изборе. Потом је услиједио тежак пораз кандидата СНСД-а за избор градоначелника Бањалуке, као и пораз Миће Мићића у Бијељини. Иако се очекивало да су тиме окончане турбуленције на политичкој сцени РС-а, извршни комитет СНСД-а, подржан највјернијим партнерима (Уједињена српска, ДЕМОС и СП) донио је одлуку о искључењу Социјалистичке партије Српске из владајуће коалиције јер нису „на бјанко“ потписали споразум о формирању већине у бањалучкој градској скупштини.

СМЈЕНА ПОЛИТИЧКИХ ГЕНЕРАЦИЈА

У јавности се стога отворило и питање да ли се из наведених догађаја дају ишчитати наговјештаји промјена на политичкој сцени РС-а у наредном периоду, које би биле верификоване на општим изборима 2022. године.

„Сами ови догађаји јесу промјене на политичкој сцени. ДНС је постао дио опозиционог блока и дјелује као странка опозиције. Неки од резултата избора у појединим општинама били су управо изазвани изласком ове партије из реда владајућих. Међутим, исто тако смо виђели успјех појединаца, док су странке из опозиције биљежиле стагнацију или пад. Дакле, у појединим странкама опозиције потребна је консолидација, а без те консолидације тешко да су промјене могуће“, истиче Тања Топић, политичка аналитичарка.

Топић: Гледали смо како политичари бивају награђени за сва лоша дјела, корупцију, непотизам, клијентелизам, и то нам дуго није сметало

Опозиција у РС-у, тачније СДС, ваља подсјетити, претрпјела је од 2018. године низ унутрашњих удараца који су се, показали су локални избори, изузев Бијељине, тешко одразили на њен ј. Сада је на СДС-у да поново консолидује властите редове, али и да промишља како да, заједно с ПДП-ом, створи ширу коалицију способну да се ухвати у коштац с владајућим структурама у РС-у.

Топић истиче да оно што је ипак јако важно јесте то „што су нам ови избори показали, а што је њихов највећи резултат, јесте рушење мита о несмјењивости власти и појединаца“.

„Ми смо као друштво деценијама били учахурени у матрицу да је немогуће било шта промијенити, да нема смисла излазити на изборе. Промјене не морају нужно значити да смо добили и да ћемо добити нешто боље – битно је да су се десиле и да политичари схвате да нико није незамјењив, те да може бити кажњен од стране грађана. До сада смо гледали како политичари једни увијек исти бивају награђени за сва лоша ђела, корупцију, непотизам, клијентелизам и то нам дуго није сметало. То је битније од самог чина промјене. Ови резултати и трендови наговјештавају једну другу битну промјену, а то је смјена политичких генерација. Тако да ћемо видјети резултате развоја политике и друштва у тим неким новим клинцима“, казала је Топић за наш портал.

Активнији ангажман на политичкој сцени најавио је и банкар Милан Радовић, који је у фебруару ове године напустио ДНС и сада дјелује као независни посланик у Народној скупштини РС-а. Хоће ли прићи некој од опозиционих странака или основати нову странку – Радовић се није изјаснио. Ипак, навео је да су локални избори показали да грађани сматрају да је вријеме за промјене, да желе да се економске теме ставе у први план. Уз то, сматра да је РС потребно укрупљавање политичке сцене, односно јака странка центра која би своју изборну базу требала тражити међу 50 посто грађана који не излазе на изборе.

У ИШЧЕКИВАЊУ ПРЕЛЕТАЧА

Колико ће могућа прекомпозиција власти на општим изборима зависити од тога како ће се опозиција груписати, зависи и од дешавања унутар владајуће коалиције. Вратимо ли поглед унатраг, СНСД је задње двије године више радио на слабљењу својих коалиционих партнера него на додатном јачању странке. За посљедицу то је довело до разбијања прво ДНС-а, потом Социјалистичке партије.

Владимир Шушак, новинар БХРТ-а, који дуго прати политичку сцену у РС, сматра да је у овом тренутку незахвално предвиђати дешавања.

„Тешко је процијенити у којем ће правцу ићи развој односа у владајућој коалицији и то ће у многоме зависити од прерасподјеле позиција у власти. Владајућа коалиција функционише на начин да се коалициони партнери задовоље функцијама, и видљиво је да између њих та борба траје и то би могло довести до још већих размимоилажења коалиционих партнера. Да ли ће СНСД јачати свој редове, или ће задовољавајући интересе коалицијских партнера покушати сачувати власт, тек ће се видјети“, каже Шушак.

Фото: Ненад Стевандић, лидер Уједињене Српске и Додиков одани “партнер”, учиниће све за власт и функције, на чему почивају и темељи његове партије

И Топић наводи да су странке које судјелују у власти „интересно везане за владајућу коалицију“ и док тај свој интерес остварују сасвим сигурно да неће правити искораке који би их коштали изласка из власти.

„Међутим, видјели смо да је најјача политичка партија правила шири фронт потенцијалних партнера, како би оне непослушне могла избацити, (примјер СПС), а да не угрози функционисање у власти. Кључ одговора на ово питање хоће ли наредни општи избори донијети промјене, лежи у Бањалуци, ма колико се неки трудили да прикажу како нису поражени у овом граду те да је важније имати четрдесетак општина него овај град. То није тачно. Наши грађани не праве јасне разлике између општих и општинских избора, бас као ни политичке партије. Мислим да ћемо имати јаснију слику кад се заврши прелазни рок, кад прелетачи показу своје право лице. Биће ту још разних трансфера, па су могућа и изненађења“, закључује Топић.

Да не трпи поразе и да је не само осветољубив него спреман и свим силама очувати власт Милорад Додик јасно је дао до знања након што је Игор Радојичић изгубио утрку за градоначелника Бањалуке. Након отворених пријетњи санкцијама Бањалучанима јер нису гласали како је то очекивао, отишао је и корак даље најавом хитних измјена Закона о локалној самоуправи, којим би се начелници и градоначелници потпуно развластили и свели на пуке демократске фигуре.

Из опозиције су услиједиле оштре реакције. Већ сама изјава новоизабраног градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића да неће мирно гледати поништавање демократске воље грађана јасна је порука да актуелна власт треба повући ручну кочницу.

„Ако неко буде спреман да уради тако нешто, бићу први градоначелник који ће људе позвати на протест”, рекао је Станивуковић, додајући да неће бити енглеска краљица и да протоколарно дочекује људе.

Бањалука од 15. новембра 2020. није исти град. И како закључује Шушак, осионост с којом се односи према грађанима Милорада Додика и СНСД могла би скупо коштати и прије 2022. године.

Инфорадар.ба


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО