Додикова освета: Мијења закон да развласти градоначелника Бањалуке и Бијељине

БАЊАЛУКА – Оно што је Милорад Додик најавио након што је изгубио градоначелнике у Бањалуци и Бијељини, биће и учињено. Власт у Републици Српској увелико ради на измјенама Закона о локалној самоуправи са којима ће улогу оних којима је народ указао повјерење, а који притом нису чланови СНСД-а, свести на минимум, потврђено је за ЦАПИТАЛ из неколико извора.

Већ на наредном засиједању Народне скупштине Републике Српске која је заказана за 1. децембар ове измјене по хитном поступку би се требале наћи пред посланицима.

“Закон се мијења у дијелу надлежности градоначелника, гђе се иде у правцу да његова функција буде протоколарна и да он минимално одлучује о процесима у граду. Функцију градоначелника преузеће градски менаџер који ће са предлозима ићи пред скупштину”, казао је извор ЦАПИТАЛ-а.


Додао је и како је измјенама планирано да градоначелник више не може предлагати начелнике ођељења.

“Измјене овог закона главна су преокупација Владе Српске ових дана. Након радног времена остаје се сатима како би се на њему радило”, каже наш извор.

Подсјећамо, предсједник СНСД-а Милорад Додик најавио је, након што су објелодањени резултати избора како ће се путем измјена одређених докумената тражити начин да се у Бањалуци и Бијељини овлада свим елементима управљања како би ове локалне заједнице несметано функционисале.

Новоизабраног градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића и Бијељине Љубишу Петровића Додик је оцијенио као сметњу, искључивши било какав облик сарадње са скупштинском већином коју његова странка има у оба града.

Успут да вам кажем, без обзира колико било арогантно или не, уколико нешто остане ван надлежности скупштине промјенићемо и закон и статут и то ставити под надлежност скупштине”, казао је тада видно узнемирени Додик.

Закон о локалној самоуправи Републике Српске дефинише послове и рад локалне самоуправе, међусобне односе скупштине и градоначелника/начелника, имовину и финансирање, односе републичких органа и органа јединице локалне самоуправе те бројне друге ствари.

Подсјећамо, СНСД се не либи да по својој мјери и у своју корист прилагођава поједине законе. Тако су преко Народне скупштине РС у првом дијелу ове године прогурали Закон о граду Источно Сарајево, а којим се градоначелник бира непосредно а не индиректно преко скупштине града.

До измјене закона свог градоначелника је имала опозиција на нивоу Српске, да би након 15. новембра мандат у директном избору освојио је Љубиша Ћосић (СНСД).

Извор: ЦАПИТАЛ: С.Ш.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО