ЗАДРЖИТЕ ВИЉУШКУ!


Једној младој монахињи дијагностикована је тешка болест и речено јој је да јој је остало још само три месеца живота. Будући да је одлучила да среди све своје ствари пре смрти, позвала је игуманију како би је упознала са неким детаљима везаним за њену последњу жељу.
Рекла је које би песме волела да се певају на њеној сахрани, које би библијске стихове желела да говорник нагласи у беседи и у којој одећи би волела да је сахране. Тада се млада сестра сетила нечег што јој је било јако важно.
„Има још једна ствар“, рекла је узбуђено.
„Шта је то?“, упита је игуманија.
„Ово је јако важно“, наставила је млада сестра. „Желим да ми у десну руку ставите ВИЉУШКУ!“
Искусна духовница је гледала у младу сестру, не знајући шта да каже.
„То Вас је изненадило, зар не?“, упитала је млада сестра.
„Па, да будем искрена, збуњена сам овим захтевом“, одговорила је мати игуманија.
Млада сестра јој објасни:
„Моја бака испричала ми је једну причу и отада је ја увек причам другима. Покушала сам пренети ту исту поруку људима које волим и којима је потребно охрабрење. У свим овим годинама откако сам у манастиру радујем се позиву на оброке. Сећам се како су ми сестре, увек када би се са стола склонило главно посуђе, шапутале на уво: „ЗАДРЖИ ВИЉУШКУ“. То ми је био омиљени тренутак, јер сам знала да долази нешто боље, нешто попут укусне торте или воћног колача. Нешто прекрасно и укусно. Зато бих волела да се људи , кад ме у ковчегу виде с виљушком у десној руци, запитају:“ Шта значи ова виљушка?“ Тада ћу им поручити :“Задржите своје виљушке, најбоље тек долази““
Очи старешине манастира испуниле су се сузама радосницама док је грлила ову мудру сестру на растанку. Знала је да је то, можда, последњи пут да је види живу. Истовремено је знала да је њена слика новог света јаснија од њене. Имала је јаснију и чвршћу слику новог света него многе сестре пуно старије и искусније од ње. Она је ЗНАЛА да после смрти долази нешто боље.
Кад су људи пролазили поред ковчега те младе сестре, видели су је одевену у лепу црну мантију са виљушком у десној руци. И увек изнова, игуманија би зачула питање: „Шта значи ова ВИЉУШКА?“
И увек би се изнова насмешила. Током погребног говора испричала је присутнима о разговору који је водила са сестром непосредно пре њене смрти. Такође им је објаснила шта та виљушка значи. Игуманија је присутнима рекла како не може престати размишљати о виљушци, а и уверена је да нико од присутних неће отићи равнодушан. И БИЛА ЈЕ У ПРАВУ.

bastabalkana.com


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО