У рушевинама Помпеје откривени остаци господара и роба

РИМ – Археолози су открили изузетно добро очуване остатке двојице мушкараца који су погинули у вулканској ерупцији приликом које је уништен древни римски град Помпеја 79. године нове ере, саопштило је италијанско министарство културе.

Један је вероватно био човек високог друштвеног статуса, стар између 30 и 40 година, који и даље има трагове вуненог огртача испод врата, преноси Ројтерс.

Други, вероватно у доби од 18 до 23 године, био је одевен у тунику и имао је неколико згњечених пршљенова, што указује да је био роб који је обављао тежак посао.

Остаци су пронађени у месту Ћивита Ђулијана, 700 метара северозападно од центра древних Помпеја, у подземној комори у пределу велике виле која се ископава, преноси Танјуг.

Зуби и кости мушкараца су очувани, а празнине које су оставиле њихова мека ткива попуњене су гипсом који је остављен да се стврдне, а затим ископан како би показао обрисе њихових тела.

„Ове две жртве су можда тражиле уточиште када их је око 9 сати ујутро однела струја топлог гаса”, рекао је Масимо Осана, директор археолошког налазишта. „То је смрт од термичког шока, што показују и стиснуте ноге и руке”, додао је.

Министар културе Дарио Франчески рекао је да је ово откриће подвукло статус Помпеја као „невероватног места за истраживање и проучавање”.

У Помпеји, 23 километара југоисточно од Напуља, живело је око 13.000 људи када их је ерупција затрпала пепелом, плавим каменчићма и прашином, „замрзавајући” их у времену.

Остаци су откривени тек у 16. веку, а организована ископавања започета су око 1750. године. Међутим, у новије време пажња је усредсређена на заустављање пропадања или урушавања изложених остатака града.

Politika


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО