Преминуо Мустафа Надаревић

Легендарни Изет се није изборио са тешком болешћу
Мусатафа Надаревић познати глумац преминуо је након дуге борбе са тешком болешћу у 77. години

ПРЕМИНУО МУСТАФА НАДАРЕВИЋ Легендарни Изет се није изборио са тешком болешћу

Вијест о његовој смрти потврдио је глумац Моамер Касумовић за портал Радиосарајево.

Дијагностификован му је био карцином плућа, недавно је отпуштен из болнице и био је у кући у Загребу, а како су писали медији није излазио из куће због епидемиолошке ситуације.

Мустафа Надаревић рођен је у Бањалуци 1943. године.

Иако је живио и радио у многим градовима бивше Југославије, највећи дио живота провео је у Загребу.

Позоришну каријеру је започео у Загребачком позоришту младих, а 1969. године постао је члан Драме Хрватског народног позоришта у том граду. Најпре је велике улоге добио у домаћем позоришту – Богдан у „Хваркињи“, Помет у „Дунди Мароју“, Милетић у „Оставци“, Леон у „Господи Глембајевима“ . Његов таленат убрзо су препознали страни режисери па је добио главну улогу у представи „Лорензаццо“.

Осим тога глумио је Сирана, Фигара и М.П. Марфија у великим представама. Филмску каријеру започиње тек почетком осамдесетих година у споредним улогама.

У филму „Отац на службеном путу“ Емира Кустурице из 1985. године истакао се улогом Зијаха. Затим су уследили филмови „Већ виђено“ Горана Марковића из 1987. године, „Глембајеви“ Антуна Врдољака из 1988. године, па „Кудуз“, „Глуви барут“, „Празник у Сарајеву“, „Пушка за успављивање“, „Ничија земља“, „Гори ватра“, „Нафака“ и многи други. Публику испред малих екрана одушевио је улогом Изета Фазлиновића у серији „Луд, збуњен нормалан“ која је снимана од 2007. до 2016. године.

Као редитељ је дебитовао 1992. године са представом „Лет изнад кукавичјег гнезда“, а након тога поставио је неколико великих представа – „Балкански шпијун“ Душана Ковачевића, „Забуне“ Алана Ејкборна (Алан Аyцкбоурн) у Сатиричном позоришту Керемпух, „Хасанагиница“ Милана Огризовића у Хрватском народном позоришту и Народном позоришту у Сарајеву.

Radio Sarajevo


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО