Интервју са Ненадом Абрамовићем начелником општине Берковићи

На управо завршеним локалним изборима у БиХ, побједу за начелника општине Берковићи, трећу по реду, остварио је Ненад Абрамовић. То је био разлог да посјетимо Берковиће и разговарамо са њим.

Господине Абрамовићу, четитке на изборним резултатима Вас и Ваше странке у Берковићима. Ово је Ваш трећи мандат, тиме сте постали начелник са највише мандата у Херцеговини, а истовремено и даље најмлађи…
Хвала не честиткама! Српска демократска странка је навикла само на побједе у Берковићима. Послије губитка Гацка, постали смо једина локална заједница у Херцеговини која од обнове вишестраначког система увијек бира Српску демократску странку. Дакле, ми смо бастион у правом смислу те ријечи и једна велика сложна породица. Када сам ја лично у питању, у праву сте. Изабран сам по трећи пут, а тренутно ми је 36 година. Од свих актуелних начелника Херцеговине једини сам који започиње трећи мандат, у исто вријеме и најмлађи и ветеран на тој позицији…


Добро упућени у дешавања у Берковићима тврде да се очекивао Ваш пад на овим изборима и да су се током предизборне камање дешавале чудне ствари. Можете ли нам рећи о чему се тачно ради?
У неким неформалним центрима моћи је био добро испланиран пад Српске демократске странке у Берковићима. Представници крупног капитала у Берковићима, стеченог на сумњив начин, су се у задњих пар година толико осилили да су замислили да Начелник општине и комплетна локална власт мора бити подређена њиховој вољи. Они су били сконцентрисани у оквиру листе ДНС-а, на којој морам рећи, има и часних појединаца и сигурно је половина кандидата са листе била приморана да се нађе на истој. СНСД је у томе видио једину шансу за побједу. Направљен је неформалан договор та два политичка субјекта који се у финишу кампање разоткрио. То јесте у почетку уплашило наше чланство и изгледало је да се јавно мњење ломи ка побједи кандидата опозиције. Ми смо збили наше редове и одлучили да народу објаснимо, да је суштина борбе на овим локалним изборима, то да ли ће неформални центри моћи, који су поклопили готово све осим локалних органа власти, добити прилику да на један бахат и бруталан начин умарширају у институције система локалне власти и изаберу власт по својој вољи. Народ Берковића је то јако добро схватио и опет извршио избор на прави начин. Остварили смо бриљантну побједу. Послије свега, ја лично осјећам велику горчину због начина на који су наши политички опоненти водили кампању. Забиљжене су бројне пријетње, уцјене, куповина гласова… Народ Берковића је подјељенији него икада. Ово Берковићи никада прије нису доживјели. Ја лично сам се трудио да у току кампање око овога не извјештавамо ширу јавност. Желио сам да ово ријешимо ми унутар Берковића и ево тек након избора, по први пут о томе јавно говорим.


Послије свега тога, како даље?
Лично ћу дати све од себе да будем начелник свих грађана као и претходних осам година. Наш слоган и јесте био „Берковићи по мјери свих нас“. Народ Берковића треба помирити. Ово треба да буде једна ружна епизода у нашим животима. Очекујем да на чело СНСД-а дођу људи са којима се може јавно комуницирати и постићи минимална сагласност око најважнијих питања за Берковиће. То би допринијело смањењу тензија међу грађанима. Што се тиче неформалних центара моћи, мислим да им је упућена јасна порука кроз резултате избора. Моје мишљење је да њих треба јавно и на сваком кораку игнорисати… Њихов утицај у друштву је већ сада јако низак. Треба га потпуно одстранити.


Запажен је посебан ангажман високих функционера СНСД-а и њихово присуство током камање у Берковићима. Нпр. Лука Петровић је боравио неколико пута у Берковићима.
Све ово, високе функционере СНСД-а навело је на помисао да у Берковићима по први пут имају шансу за побједу. Локални СНСД никада није имао такву подршку централе странке као овај пут. Међутим, забиљежили су резултат можда и лошији него прошли пут… Да, Лука Петровић је боравио неколико пута у Берковићима. Али, мислим да је то потпуно легитимно. Био је ту по службеној дужности. И код нас су више пута у посјети били високи функционери СДС-а и сам предсједник Шаровић да нам пруже подршку. Нема ту ништа спорно.


Како стоје ствари са скупштинском већином? На које политичке субјекте поред СДС –а рачунате?
Прелиминарни резултати избора дају сљедећи распоред мандата у локалном парламенту: СДС 5, СНСД 3, ДНС 2, ПДП 1, Покрет Волимо Српску 1 и СПРС 1. Могуће је да ће гласови путем поште донијете неке промјене. Када је у питању скупштинска већина, односно коалициона сарадња са другим партијама, извјесно је да сарадње СДС-а и СНСД-а не може бити због идеолошких разлика између нас. Са ДНС-ом нам такође не пада на памет било каква сарадња. Свим другим странкама ћемо понудити сарадњу и очекујемо да ће будућа скупштинска већина бројати барем седам, а највјероватније и осам руку. Званичне коалиционе споразуме очекујемо одмах након проглашења коначних резултата.


Који су Ваши приоритети у наредне четири године?
Прво, желимо да наставимо да инфраструктурно обогаћујемо Берковиће. У наредном периду ћемо довршити изградњу локалних асфалтних путева првог реда. Настављамо са изградњом градских саобраћајница у Новом насељу Видуша и уређењем платоа око саборног храма. Реализоваћемо пројекте реконструкције Дома здравља и спортске дворане. Изградња капеле је такође пројекат који треба реализовати. То су укратко само неки од инфраструктурних пројеката које ћемо реализовати у наредном мандату.
Друго, желимо да направимо искораке у привредном животу општине. Чврсто вјерујем да ће се у наредном мандату започети активности на екплоатацији и преради архитектонско-грађевинског камена на двије локације гдје су већ вршени истражни радови. Такође, очекују нас озбиљни разговори са инвеститорима о могућностима изградње соларне електране и вјетроелектране. Исто тако, даћемо све од себе да компанија Родољуба Драшковића у Берковићима изгради фабрику воде без обзира што резултати локалних избора у Херцеговини нису донијели привредни и друштвено-политички амбијент који он прижељкује. У Берковићима ће, сасвим сигурно имати тај амбијент.
Треће, посебну пажњу ћемо посветити пољопривреди. Најмање, десетину нашег буџета ћемо годишње издвајати за ове намјене. Реализовати ћемо пројекте изградње система за наводњавање. Већ наредне године нас очекује наставак реализације пројекта Њемачке организације ХЕЛП, чиме ћемо значајно помоћи наше пољопривреднике.

Да ли ћете се послије четири године кандидовати и по четврти пут?
Искрен да будем, размишљао сам да се не кандидујем ни трећи пут. Разлог лежи у чињеници што сам ја човјек који држи до основних демократских принципа. Један од основних демократских принципа јесте ограничење изборних функција на два мандата, мада наши позитивно-правни прописи то не предвиђају у погледу начелничке функције. Када су се исплеле околности које сам објаснио на почетку инервјуа и када су ме моји пријатељи из СДС-а предложили за кандидата по трећи пут, нисам имао право на дилему. Рекао сам им у изборној ноћи, послије проглашења побједе, да је ово моја најтежа политичка битка до сада и да сам заједно са њима доживио врхунац моје локалне политичке каријере. Према томе, већ сада могу рећи да послије четири године нећу ићи у нову кандидатуру. Желим само још да кажем, да ћу за Српску демократску странку и Берковиће увијек бити на располагању.

Г. А. / Херцеговац.нет


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО