Предизборни лирски пуцањ С.С.

Сјећате ли се умјетника који је са пола спреја урадио графит и насмијао град? Тај графит који је преко ноћи стекао култни статус нацртао је у насељу у којем је одрастао.


Интернет магазин ”Моја Херцеговина” је писао о овом графиту и његовом аутору, а данас графита више нема – у великој акцији чишћења, а многи ће рећи акцији стерилизације града обрисан је под изговором да се ради о увредљивом садржају?! Чин уклањања графита, али и уличне супкултуре, био је довољан повод да нам С.С. 100ЈА или Репер Бијелог Тена пошаље писмо због, како наводи, жеље да се одужи налогодавцима. Репер бијелог тена, како се 100ЈА представља, поклонио је читаоцима нашег магазина истоимену пјесму. Осмислио је каже он, провидне метафоре које се односе на велике личности и ”личности” града на Требишњици. Контроверзни умјетник, како би га многи назвали, усудио се да међу обичним смртницима уздрма персоне митолошког статуса. Његов стил писања налик је басни јер ликови његове пјесме су и голуб, галебови, мрки и бијели медвјед, ајкуле, миш и црни пантер. Неки од стихова су двосмислени тако да се ради о правом ребусу који ће заголицати машту читалаца. Рекао нам је да је ова пјесма требала бити студијски хип хоп материјал уз који је планирао и видео спот који је изрезирао, али због недостатка времена и отежавајуће ситуације снимања услијед пандемије корона вируса одлучио се на нешто другачији потез.


Велики број Требињаца је већ имао прилику чути или прочитати ове стихове, а о коме се тачно ради и ко се спомиње у пјесми, јавна је тајна. Неки стихови су се већ проширили улицама града, од кладионице до кладионице, од кафића до кафића, од насеља до насеља, од коша до коша И.Т.Д. дарежљиви репер осветио се са стилом поигравши се ријечима и ауторитетима опјеваних персона, каже С.С. Наш магазин, афирмишући слободу говора одлучио је у цјелини пренијети пјесму Репер бијелог тена и покушаћемо уз несебичну подршку самог аутора декодирати текст на који треба посматрати са резервом, како каже сам аутор и позива вас да сами расудите. Ексклузивно за МХ!

                   РЕПЕР БИЈЕЛОГ ТЕНА

Мокри Долови, Брегови, Ложиона, Горица, Засад, Хрупјела, Полице, Растоци и Тина

Кад ругају нам се главоње, зашто не би и ми њима?

Добро вече свима!

Слине ко у стрине, с обје стране Дрине

Алергичан на фарсу политичке трибине!

Ај додај ми паповку и немој да те брине

премијер ми личи на голуба од глине!

Маскирно ратно стоји ми галантно

знатно импозантно, фрапантно, релевантно

знам да је за Ваш укус мало дегутантно

мало шокантно, штавише алармантно!

Слушам Вас на шољи

педерска сте шема

атрактиван град, репера да нема…

На кафи под платанима биће већа тема

хит без рефрена

него шанер без парфема!

Не смијеш се изразит’

камоли се плазит

будало – точковима ћете унаказит’!

Не дирај Јеховине, може се саблазнит’

проћелави дон кога мор’о сам помазит’!

У новом ресторану пулен када подригне

а присутна господа испод столова се додирне

похитаће галебови дрито са ободине

да стигну на проглашење бота године!

Пристиже нам Холивуд и аеродром је планиран

нестало је камена

можда је рекламиран…

Вегани жале медвједа

Добро није паниран

Бијели ако залута враћа се препариран!

Од архитектуре па до бронзане скулптуре

представљам град – нема тајни и цензуре!

Познајем фигуре

ко од какве је легуре

ко је бетонџија

к’о миш крај тастатуре…

И у кући и у школи

уче те умивање

улица те научи с ајкулама пливање…

Краљу чоколаде хвала ти за даривање

халали још милион фали ми за снимање.

Ријешићемо проблем

спустите пиштоље

Јуда је свуда

глас продале су дроље!

Подијелимо торту

и свима биће боље

не желим у Дизелдорф

широко је поље!

Ставите ме на листу

Подераћу финалисту

појави се нарцису

вратићу те на сису…

Варварина груда

Хееј !

Само зовнеш таксисту

црни пантер сам

ако питаш расисту!

Политика је курва

мајка црних синова

копилади са највише

ордења и чинова…

Медијски те линчују

бичују од спинова

да разапет на крсту

искрвариш од клинова!

Урбане житије

Од биртије до литије

љубав као кусур

када враћају ти ситније…

Права је у Христу

од те нема битније

кад’ погрешне ти дођу

горе од аритмије!

Младима се згадило

гледат’ реалистички

нестају мистички

хрле нихилистички

срочено лирички

а гледано статистички…

Пола на спиду је откинуто психички!

Требиње, Требиње

кад видиш ме разведри ме…

Ти најљепши граде

к’о прољеће заведи ме…

На Преображење

реперски изњедри ме

узми ме за душу

и улицама поведи ме…

Херцеговина мала Калифорнија

сунце у плаветнилу

безброј ђаконија

точи се вино

какво нема Каталонија

жена гледа серију

клинац игра Сонy-ја…

У подземље сам сиш’о

војнички ошиш’о

нисам околиш’о

иш’о сам па иш’о

продуценту приш’о

напокон га обиш’о…

У студио отиш’о

поср’о се и попиш’о…

 100ЈА

С.С. каже да му је у цијелој причи која се завртила око његове пјесме која се шапутала по требињским кулоарима и улицама била најзанимљивија анализа стихова од стране људи који су је прочитали или чули од аутора лично. Тумачења је, каже он, било много, иако их је упозоравао да све написано узму са резервом.


”Сви до једног су на помен главоња отишли на локалне политичаре и утицајне људе, што и није било тешко декодирати. Међутим, фасцинирало ме је како су људи у неким стиховима проналазили знамените и мање знамените људе из града и региона. Тако су неки у стиху ”слине к’о у стрине” пронашли особу 1, а стих у којем се помиње паповка и премијер, људи су повезивали са особом 2, а можда се ради о вербалном убиству особе 3, која је такође премијер и врло често говори несхватљиве ствари. На помен шанера многи у овом граду оду на особу 4, док у стиховима ”точкови ћете унаказити” многи су пронашли особу 5, којој се из врха замјера због бескомпромисне критике и истрајности. Јеховини свједоци су позната секта а ми у граду, као и у цијелој РС имамо једну организацију коју многи зову сектом. На крај памети ми не би пало да ће стих ”проћелави дон” људи стриктно повезивати са особом 6, док ми је одмах било јасно зашто се на помен пулена сви сјете особе 7. Холивуд и камен, на нашим просторима може значити само једно, а то је наш народ лијепо закључио да се ради о особи 8 и особи 9. Не знам ко је жалио медвједа а ко особу 10, а чини ми се да у љутој Херцеговини ни бијели медвјед не би био заштићен. Када чуше људи за краља чоколаде није им било тешко сконтати да се ради о особи 11. Дизелдорф је, кажу људи, постхерцеговачка дестинације особе 12. Оно што сам несумњиво желио истаћи у стиху у којем се помиње Варварина груда је неправилан назив који се користи за насеље у којем живим, ради се о тзв. Сарајевском насељу Св. Варваре! Једини упитник који сам разоткрио је особа 13, мој бивши професор историје који ме је дискриминисао јер сам избјегао иако ми је мајка рођена у Требињу и живим у њему од пете године. Приватно му желим свако добро као и свим особама са вербалног нишана, у политичкој каријери савјетовао бих му да се негђе коначно скраси јер је лакше лоптици поскочици наслутити гдје ће се зауставити.” – рекао је С.С. за наш магазин.

С.С. или 100ЈА или Репер Бијелог Тена позива вас да покушате пронаћи ко је ко у његовој пјесми, или кога су све људи пронашли у одређеним стиховима. Аутор даје помоћ тако што је идентификовао особу број 13, а ви наставите са рјешењем, ако рјешења уопште има, узмемо ли све ово са резервом, аутор је можда само описао свој одлазак у студио…

Предизборна кампања љета корониног почела је злокобним пуцњем, па дан уочи завршетка кампање и уласка у предизборну тишину завршава још једним пуцњем, овај пут лирским… Симболично, храбро, право у мету! Некоме је петак 13. баш малерозан…

мојахерцеговина.цом


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО