Студент Херцеговац Лазар Суџум професорици Братић: Не дајте се пасјим синовима, увијек ћемо и Ви и ја за њих остати дошљаци

Ви сте једина особа од 12 министарстава која се отворено изјашњавала као Српкиња. То је оно што њима смета. То је оно што убија у појам њихове пројекције о Црној Гори, без икаквог културног утицаја Срба. Без српског језика, без српске културе. Без било чега што има префикс срб. Без Горског вијенца у крајњој линији, тамо им Срба има највише.

Весна Братић

Пише: Лазар Суџум, студент Електротехничког факултета у Београду

Поштована госпођо Братић,

Тешка времена изњедре велике људе. Оне чије се дјело памти и чија ријеч остаје, оне који мали и небитни олајавају иза ћоскова и чијег се имена боје али му не могу ништа.

Не бих Вам се обраћао да не осјетим просто бијес и тугу када видим колико су бијесни пси разјапили своје чељусти. Знате херцеговачки камен је много тврд, без обзира колико снажна вилица била пси ће сломити зубе на њега, у то сам убјеђен. И због тога Вам се овај пут не обраћам као Црногорац или Никшићанин већ као Херцеговац и Гачанин. Као земљак и као неко ко је не сумњам исто као и Ви најпоносинији на своју земљу Херцегову. Земљу која је увијек рађала храбре и поносне људе, људе који су се борили за своје, који су знали ко су и одакле су и људе који су између осталог гинули за Црну Гору. Можда сам један од ријетких који Вас у потпуности разумије. Запањен сам количином фашизма у црногорском друштву иако сам се временом навикао да га трпим. Увијек ћемо и Ви и ја за њих остати дошљаци јер ваљда немамо презиме које се њима свиђа. Недавно сам прочитао да вас називају „странкињом“ и јесте странкиња, али странкиња за њихов ограничени мозак који не разумије неприродност границе у Херцеговини и идентичност народа са обје стране.

Али авај „Како у грубо ухо, забости њежну ријеч.“. Да су хтјели да схвате схватили би давно, овако нек се кувају у својој умишљеној надмоћи и посебности. А Ви, кумим Вас Светим Василијем издржите! Ви сте једина особа од 12 министарстава која се отворено изјашњавала као Српкиња. То је оно што њима смета. То је оно што убија у појам њихове пројекције о Црној Гори, без икаквог културног утицаја Срба. Без српског језика, без српске културе. Без било чега што има префикс срб. Без Горског вијенца у крајњој линији, тамо им Срба има највише. Због свих нас који смо трпјели задњих 20 година, због свих оних угњетаваних и понижених Ви морате да истрпите. Имате прилику да постанете један од ових историјски великих људи, молим Вас искористите је. Знајте да иза Вас стоји цијела армија људи.

Сви они људи са литија, Вам пружају безрезервну подршку. И има нас више, знате то добро и Ви, има нас много више него што они могу и замислити. Само они умију јаче да лају, а ми се трудимо да и кад нас на правди Бога нападају, останемо достојанствени. Они се смију Вашој изјави о црнини и Косову, а ја их жалим јер живјети у Црној Гори, а не чути за ту легенду је тужно. Ругају се сопственом незнању. Вију црну мараму око историје Црне Горе.

На крају се све сведе на ону чувену „Борисе Давидовичу не дајте се пасјим синовима“. Па тако и ово, будућа министарко не дајте се пасјим синовима.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО