„ПРОТИВНО СВИМ ЗАКОНИМА“ Реакција Фармацеутске коморе РС на подјелу лијекова у предизборној кампањи

Поводом информација да у изборној кампањи у Бањалуци, у сврху промоције кандидата, страначки активисти грађанима дијеле кутије лијекова, реаговала је Фармацеутска комора Републике Српске.

Наглашавају да се поменути лијек издаје искључиво на рецепт и да је његова другачија дистрибуција противна свим постојећим законима који се тичу лијекова у РС и БиХ.

Лијек са слике, по хемијском саставу диклофенак – калијум, може да изазове сљедећа нежељена дејства: бол у желуцу, отежано варење, горушици, повраћање, крварење из желуца или цријева, алергијске реакције по кожи и многа друга – као што је невадео на упутству за пацијента одобреном од стране произвођача.

Управо због тога, неопходно је да овај и остале лијекове који се издају на рецепт прописује доктор медицине и издаје магистар фармације у апотеци, на основу сагледавања клиничког стања сваког појединачног пацијента, а не да се узимају по сопственом нахођењу без консултације са здравственим радницима – пише у саопштењу Коморе кога потписују предсједница Јадранка Бјелаковић и предсједник Извршног одбора Желимир Јањић.

Подсјећамо, у јавности су се појавиле фотографије кутија лијека „Раптен – К“ на коме се налази залијепљена промотивна фотографија кандидата СНСД за одборника у Скупштини града Бањалука Драгослава Топића. Наводно су таква паковања лијека дијељена грађанима.

Извор: српскаинфо.цом


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО