Невесиње: Откривен споменик команданту Новици Гушићу, Додик каснио на отварање

  • Споменик славном команданту Невесињске бригаде Новици Гушићу данас су у Невесињу открили српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, предсједник БОРС-а Миломир Савчић и син легендарног командата Дамјан Гушић, син погинулог борца Александар Зиројевић и један од команданата Невесињске бригаде Ранко Продановић.

Споменик у природној величини постављен је на улаз у бившу касарну “Невесињска пушка”, а рад је познатог академског вајара Бојана Микулића из Бањалуке.

Иницијативу за изградњу спомен-обиљежја покренула је општинска Борачка организација, која је изградила споменик заједно са општином Невесиње, Електропривредом Републике Српске, Електро-Херцеговином, Хидроелектранама на Требишњици и ХЕ “Дабар”.

Из Борачке организације општине Невесиње су нагласили наглашавају да борци памте пуковника Гушића по храбрости, одлучности и поштењу што га сврстава у ред најчаснијих српских војсковођа, те да ће овај споменик трајно подсјећати на људску и војничку величину, слободу и патриотизам.

Гушић је преминуо у Београду у марту ове године у 79. години, а сахрањен је у родном селу Братач код Невесиња.

Када је у јуну 1992. године кренуо егзодус српског народа и војске из долине Неретве, Гушић је 16. јуна на Чобановом пољу код Невесиња стао пред војску и народ и рекао да даље нема повлачења.

Тог дана је формирана Невесињска бригада и сматра се да је то било пресудно за одбрану источне Херцеговине и Републике Српске.

Гушић је на челу Невесињске бригаде био и током Митровданске офанзиве у новембру 1992. када је далеко јачи непријатељ доживио тежак пораз од припадника Невесињске бригаде, чиме су сачуване источна Херцеговина и Република Српска.

Гушића је красила велика храброст и одлучност, те да је у пресудним тренуцима и својим надређенима знао рећи “не”, па је тако током Митровданске битке 1992. године одбио повлачење на резервне положаје уз ријечи: “Немамо резервно Невесиње, па ни резервни положај”.

Бригада под његовом командом није изгубила ни педаљ територије.

Митровдан се у Невесињу обиљежава и као Дан општине и крсна слава Борачке организације Републике Српске па јентим поводом данас у Саборном храму служена света архијерејска литургија, а након тога помен, те су положени вијенци на Споменик слободе.

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије честитао је БОРС-у крсну славу Митровдан и рекао да је Србима потребна слога, а не свађе и раздори.

Он је истакао уочи предстојећих избора да политичари треба да служе народу и општем добру.

Иначе, церемонија откривања споменика је каснила због чекања члана Предсједништва БиХ Милорада Додика који је у Гацку имао партијски састанак а прије тога свечано отворио асфалтирани пут дужине 4,8 km од Гацка до Плужина.

Ово је изазвало огорчење код присутних Невесињаца који су се питали шта би било да су они закаснили за Митровдан ’92 и ’94.

Херцговац.нет


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО