Каштрадина са раштаном – јело са укусом Херцеговине

Каштрадина је појам који се везује за суво овчије или козије месо. У Херцеговини ћете најчешће појести кувану суву овчетину када у неком од ресторана традиционалне кухиње наручите овај специјалитет, мада се ово јело може припремати и од сушеног козјег меса и то обично старости од једне до пет година.

Осим у Херцеговини овај специјалитет поносно, као свој, представљају и Далматинци, а често је на трпезама и у неким дијеловима Црне Горе.


Како су ови крајеви увијек били богатији ситном стоком у односу на говеда, тако је и традиција везивала Херцеговце и Херцеговину за јела припремљена од овчијег меса. У данима када вјетар и хладно вријеме нађачају сунчане дане, традиционално се једе “јача” храна која често подразумјева месо осушено у сеоским димњарицама. Да би овај специјалитет у потпуности добио херцеговачки епитет са сувим месом се најчешће кува раштан.

По традиционалном рецепту суво месо, које се претходно испере да јело неби било преслано, прво се кува у лонцу око један сат а потом се додаје кромпир, лук, чесан, мрква и наравно раштан те се уз евентуално додавање парадајза и зачина све заједно кува још један сат. Овако припремљено јело је могло да стоји много дуже од обичних варива, па је и то један од разлога зашто је у прошлости било распрострањено у нашим крајевима.

Као и већина других рецепата и овај има више варијација, али за коју год се одлучите нећете погријешити. Како год је припремили каштрадина са раштаном ће увијек у себи имати укус Херцеговине.

Херцеговина Промо


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО