Владика Атанасије над одром митрополита Aмфилохија: Косово ће издати само кукавица (ВИДЕО)

Опраштајући се од упокојеног владике и митрополита црногорско-приморског Амфилохија, владика Атанасије је рецитовао песму „Косово ће издати само кукавица“ коју је Милутин с Косова посветио Амфилохију и тиме данас послао јаку поруку свима присутнима испред Храма, као и онима који су далеко били, након које су окупљени узвикивали „Не дамо светиње!“.

Пред Храмом Христовог васкрсења, умировљени епископ Атанасије прочитао је писмо тј. последњу поруку „Милутина Попадића са окупираног Косова“:

Опрости владико, Ђедом ћу те звати, с Косова ти пишем – ту желим остати.

Увек си кад је тешко ти стизао први, гладном дао хлеба, рањенима крви. На рукама својим носио си кости убијених Срба, Бог да им душу прости.

Можда ме се сетиш, није било давно, стао си пред дете српско, православно. Ја у тебе гледам, а Шиптар нам прети: „Сваки Србин сада ће мрети“

А ти Ђеде кажеш, знаш ли ко те брани, чувар Пећког трона на твојој је страни. Мене руком грли владика најдражи, признаћу поштено – то ме окуражи.

И мантијом брише моје сузе с лица, Косово ће издати само кукавица. Владико и Ђеде још да кажем ово: за тебе се моли распето Косово.

Атанасије је поред ове дирљиве песме прочитао и поруке које су стигле са Свете Горе, где су монаси спевали три тропара за Митрополита, као и из Калифорније од владике Максима.

Народ је громогласним аплаузом поздравио прочитане поруке.

Од митрополита Амфилохија говором су се опростии и владика Јоаникије, академик Матија Бећковић, председник парламента ЦГ Алекса Бечић, манадатар нове владе ЦГ Здравко Кривокапић, а плато пред Храмом био је мали да прими све вернике који су дошли да испрате свог владику.

(Директно.рс, Курир)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО