Локалне заједнице ће саме моћи да уведу полицијски час или затворе школе

Локалне заједнице у којима корона настави да дивља саме ће предузимати крупније кораке у складу са епидемиолошком ситуацијом, а на располагању су им мјере од ограничавања броја људи на једном мјесту, скраћивања радног времена пословним субјектима, затварања школа до увођења полицијског часа ако затреба.

О тренутном стању и евентуалном доношењу нових мјера у петак су разговарали директор Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић и представници девет локалних заједница у којима је протеклих дана погоршана епидемиолошка ситуација.

Зељковић је за “Глас Српске” рекао да ће општине и градови већ у понедјељак на састанцима локалних штабова размотрити епидемиолошку ситуацију на својој територији и поступити у складу са смјерницама Института.

  • Очекујемо да идуће седмице донесу приједлоге мјера, те да нас обавијесте које кораке су предузели. Мјере зависе од општине до општине, а на располагању су ограничавање максималног броја људи на одређеним мјестима, било да је ријеч о приватним или јавним окупљањима, скраћивање радног времена, до увођења полицијског часа. Све ће зависити и од узрока повећања броја заражених – појаснио је Зељковић.

Говорећи о наглом скоку броја новозаражених у појединим локалним заједницама, Зељковић каже да су “кривци” углавном приватна весеља, а понегдје су извори заразе и одређени пословни субјекти.

  • Оно што сви истичу као велики проблем јесте чињеница да грађани не желе да пријаве контакте и то нам свима у овој борби представља огроман проблем – нагласио је Зељковић.

Он је истакао и да проценат позитивних у односу на број тестираних у појединим локалним заједницама иде и до 80 одсто, што је огромно оптерећење за здравствени систем у тим заједницама и у болничком сектору у тим регијама.

Мјере на локалном, али и републичком нивоу у петак су разматране и на сједници Републичког штаба за ванредне ситуације, који је одлучио да се ђаци од понеђељка враћају у школске клупе, те да буду настављене све спортске активности ђеце и омладине, као и продужени боравак и јутарње чување.

Републички штаб је задужио локалне штабове и све васпитно-образовне установе да прате епидемиолошку ситуацију и редовно обавјештавају Министарство просвјете и културе РС, те уколико буде потребно доставе приједлог за обустављање наставе и прелазак на наставу на даљину.

  • Приједлог за обустављање наставе може да обухвата све школе на подручју одређене јединице локалне самоуправе или само одређене школе са или без подручних одјељења – појашњено је из Штаба.

Осим тога, донесен је и закључак којим се до 16. новембра ограничава радно вријеме од шест до 22 часа свим угоститељским објектима, што се односи и на приређиваче игара на срећу.

Glas Srpske


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО