У БИЛЕЋИ НА ЛИКОВНОМ САБОРОВАЊУ НАСТАЈУ НОВА РЕМЕК-ДЈЕЛА

Ликовно саборовање „Симеон Добрићевски“ у току је у Билећи, а окупило је 23 ликовна ствараоца, од којих су два доктора наука, три магистра и 14 академских сликара, и трајаће до 1. новембра ове године.

Саборовање девети пут заредом организује Завичајни клуб „Освит“ из Билеће.

Миодраг Љумо Хрњез, предсједник „Освита“, који је и предсједник Организационог одбора манифестације, каже да се све ради у складу са прописима и препорукама Штаба за ванредне ситуације, сходно епидемиолошкој ситуацији, тако да званичног отварања није ни било, а умјетници ће дјела стварати на више локација.

„И поред отежавајућих околности одржавања овогодишње колоније, успјели смо и овог пута окупити респектабилна српска умјетничка имена, међу којима је и Јелена Божовић, београдска професорица, као и њен супруг који је радио са највећим вајарима Србије, затим је ту и Душан Продан, који ради у уљу оца Симеона Добрићевског са мотивом Билећког језера у позадини, као и Светог Георгија Витковића“, објашњава Хрњез.

Умјетници дјелују на више локалитета у Билећи, у манастиру Добрићево и око њега, који је на обалама Билећког језера па неће недостајати ни романтичних језерских пејзажа, мотива манастирских објеката, али ни осталих крајолика Билеће.

Хрњез истиче да су од 23 ствараоца петоро вајари, те да они раде у каменорезачкој радњи „Носовић“ из Билеће, који су и дародавци камена, па ће ту настати највише скулптуре, углавном оца Симеона, за које се већ сада очекује да ће бити ремек-ђела.

Подсјетивши да је колонија започета 2012. године, у знак сјећања на оца Симеона, Хрњез каже да је сада достигла умјетничку зрелост и изњедрила велики број умјетнина на понос цијелој Билећи.

Умјетници би своје радове требало да окончају до недјеље, па се очекује и заједничка изложба умјетнина насталих на овогодишњем зборовању.

Независне новине


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО