Славни дани нашег „Херцеговца“

Кошаркашки клуб Херцеговац, данашњи Хео у овом периоду прије 18 година, живио је европски сан. Клуб са, тада најбољом публиком у држави, обарао је у Билећи великане попут Босне, Слободе…

Овдје ћемо се покушати присјетити једног дијела историје нашег Хеа у славној сезони 2002/2003. Доносимо Вам неке детаље европског такмичења гдје је КК Херцеговац учествовао.

Горе наведене сезоне, КК Херцеговац наступио је у како га је ФИБА тада називала „Еuropе challenge cup“. Наш клуб је уз Игокеу и Бротњо из БИХ наступио у јужној конференцији такмичења.

Почетни дио такмичења био је распоређен у 3 групе. Поред Херцеговца, у групи А још су били и Е.Н.А.Д из Никозије и Тева Наот Галил Елyон из Израела.

Неки од играча из тог времена су Дамир Покрајац, Драган Вујовић Вуја, Славко Павловић Пака, Вељко Капор, Марко Вујовић Машан, Синиша Протић, Зоран Вукајловић Вукас, Миодраг Кисић, Александар Шућур и други. Тренер је био Саша Аграмовић из Црне Горе.

30. oктобра 2002. године, наши момци су отпутовали у Израел гдје су поражени 97:77. Хео се држао до 3. четвртине када су домаћини серијом 31:5 преломили меч. Најефикаснији у редовима Херцеговца био је Дамир Покрајац са чак 42 поена, од тога 7 тројки. „Пака“ и „Вуја“ су постигли 10, односно 9 поена.

И онда је услиједила домаћа утакмица, 6. новембра. Старији љубитељи кошарке се сјећају каква је еуфорија и заинтересованост тих дана владала. Пред препуном двораном (према службеним ФИБА информацијама 2500 људи) и атмосфером каквој гости прије тога дана никада нису присуствовали, Хео их је декласирао са 20 поена разлике! Било је 80:60.

Најефикаснији су били Покрајац са 21, Вукајловић са 14 (тројке 3 од 3), Драган Вујовић са 13 и Славко Павловић са 17 поена.

Почетком децембра у Билећу су допутовали Израелци. Такође пред препуном двораном, гости су на почетку меча направили серију 33:17, и ту предност сачували до краја. Коначан резултат био је 83:97. Домаћина су предводили Павловић, Драган Вујовић и Покрајац, сви по 18 поена.

На крају групне фазе, Херцеговац је поражен у Никозији од тима Е.Н.А.Д са 59:57. Упркос вођству наших момака на полувремену (30:27) домаћини су преокренули и остварили побједу. Билећане су предводили „Вуја“, и „Машан“ са 10, односно 9 поена.

С обзиром да су имали бољу кош разлику од Кипрана Хео је прошао даље и након тога одиграо неке од најчуднијих утакмица које се у Билећи памте.

На други дан Божића „Хе“о се у оквиру плеј офа састао са екипом West Petrom из у Румуније. Након што је са 100:75 у Билећи савладао Румуне требало је само не изгубити у Араду разликом већом од 25 поена. У утакмици у Билећи пред 2200 људи, најефикаснији су били Шућур са 32, Покрајац са 26, те Вукајловић са 14.

И онда је услиједио реванш у Румунији. У утакмици у којој нису наступили Драган Вујовић и Дамир Покрајац, Хео је доживио изненађујући пораз од 29 поена разлике, па су тако Румуни отишли у полуфинале, а Хео се пробудио из Европског сна. Резултат је био 81:52. У овом мечу најбољи појединци били су Шућур са 20 и Протић са 11 поена.

Напомињемо да је побједник такмичења те сезоне била екипа А.Е.Л -а, која је у финалу савладала Игокеу са 92:82.
Надамо се да је овај повратак у дане старе славе вратио лијепа сјећања, те да странице успјешне историје КК ХЕА, тек треба да се испишу.

Фото илустрација
С.Н./Bileca Vijesti Onlajn


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО