Отворено писмо градоначелнику Требиња, Мирку Ћурићу – ГБО ТРЕБИЊЕ

Поштовани господине градоначелниче,

Поводом Вашег гостовања на Херцег ТВ, 19. октобра 2020. године и ранијих медијских наступа на које до сада нисмо одговарали осјећамо потребу да Вам се на овај начин обратимо.

Предсједништво ГБО Требиње је на радном састанку анализирало Ваше изјаве и донијело сљедеће закључке.

Тачно је да Град Требиње спроводи програм једнократне помоћи незапосленим демобилисаним борцима и супругама умрлих бораца. Тачно је да то нисмо споменули на нашој коференцији за штампу. Поштовани градоначелниче ми смо конференцију за штампу сазвали да споменемо оно што мислимо да не функционише и да изнесемо горуће проблеме.

У нашем граду је око 400 незапослених бораца и око 40 дјеце погинулих бораца. Тачно је да је од рата прошло 25 година и да су многи имали прилику да рјешавају ове проблеме, али исто тако стоји да кад сте се прихватили позиције градоначелника, за коју се и сада борите у кампањи, морате прихватити и проблеме који су наслијеђени.

Тачно је да је Спомен соба изграђена у самом центру нашег града, премјештена са локације у касарни због изградње Палате правде. Зар је то нешто чиме се треба хвалити? Или, можда, сматрате да то нису заслужили они који су животе дали за Републику Српску а којих се ми с поштовањем сјећамо?

Сви који се са тим хвале нека кажу јесу ли новац за њу дали из свог џепа или је то новац грађана Требиња?

Ми смо изнијели само податке везане за наш договор око запошљавања и одржаним састанцима са Вама и директором ЕПРС и незадовољство зашто нисте жељели да се ти састанци наставе како смо се договорили на првом састанку. Нејасно нам је да два мјесеца нисте у стању наћи времена управо за оне који су стварали Републику Српску, бранили наш град и сва подручја од Требиња до Грахова. Нажалост, многи су на том путу дали своје животе, многи су остали инвалиди.

Изјавили сте да се појединци из „борачке“ налазе на појединим опозиционим листама и да у јеку кампање спомињемо незапослене борце. Ви бисте, изгледа да борцима укинете и основно уставно право да бирају и буду бирани. На свакој изборној листи има наших сабораца, а надамо се да ће многи од њих сутра заузети скупштинске клупе јер смо сигурни да ће нас разумјети много боље од оних који нису учествовали у рату, без обзира из које партије долазе.

Ако мало боље погледате видићете да ниједна наша активност није била за вријеме кампање. Све је око договора почело у јуну мјесецу, а наставак је требао бити прва седмица августа. Управо нас то и боли. Па и на наш упит зашто нема разговора нисте нашли сходно одговорити. Кад већ спомињете политику можда мислите да руководство ГБО треба да бира Ваша или било чија партија. Варате се господине градоначелниче, ово руководство су изабрали борци на изборима и ако Ви то не поштујете ми вам заиста не можемо помоћи. Као што је и Вас бирао народ овог града, а сигурни само да Вам нису дали сви глас и нисте избор свих, ипак то морају поштовати и једни и други. Ово руководство ГБО је изгласано на Скупштини једногласно и оно ће се залагати за све проблеме наше популације, па се то неком свиђало или не.

Ако Ви мислите да нешто није у реду лако ћемо ријешити проблем. Запослите све незапослене демобилисане борце и дјецу наших погинулих сабораца и ми, који водимо ГБО ћемо сви поднијети оставке, а Вас јавно похвалити како сте неко ко је имао највише слуха за нас борце. И кад већ спомињете да највише у Републици Српској радите за борце, створите услове, као на примјер у Гацку, који је само 70 км одавде и нема ниједан борац или дијете погинулог борца на бироу. Њима господине градоначелниче, не треба социјална помоћ јер раде и зарађују за живот, ништа више ни ми овде не тражимо.

Изјависте да нећете разговарати са нама из ГБО. Не морате разговарати господине градоначелниче, само нам ријешите проблеме и ми ћемо бити пресрећни.

ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ

ПРЕДСЈЕДНИШТВО

ГБО ТРЕБИЊЕ


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО