Гимназијалац Радош Радовановић из Требиња најбољи на Међународном такмичењу из физике

Ученик трећег разреда Гимназије „Јован Дучић“ Радош Радовановић освојио је прво мјесто на 8. Међународној конференцији о настави физике у средњим школама која је одржана у Алексинцу.

IMG_9845.JPG (132 KB)

Радовановићев експеримент “Елекромагнетни топ” показује како се струја може искористити за испаљивање пројектила високим брзинама.

Према његовим ријечима тај принцип је користила и Америчка војска да направи пушку на већој скали.

“Овај систем се може користити и за испаљивање сателита из земљине  атмосфере. Гледајући интернет наишао сам на овај експеримент и било ми је занимљиво да то истражим. Мјерили смо брзину метка зависно од његове дужине, броја кругова жице на електромагнету. Волим физику још од основне школе јер објашњава све појаве у природи“, рекао је Радовановић који је прошле године на истом такмичењу добио похвалу.

Професор физике Ненад Грковић је истакао да је ове године била специфична ситуација због пандемије и све се одвијало на он лине. Ученици су снимали цијели експеримент и слали у Алексинац. Након тога требало је одбранити своје радове пред факултетским професорима.

„Професори су такмичарима постављали разна питања везана за експеримент и Радош се одлично снашао. Он је овај експеримент изнио самостално јер смо досад професор Максим Мичета и ја увијек помагали нашим ученицима“, истакао је Грковић.

На такмичењу је био и Никола Радановић ученик четвртог разреда Гимназије који је добио похвалу за експеримент.

Прошлих година ученици Гимназије освојили су два пута друго, а једном треће мјесто.

На овом онлајн окупљању учествовало је 48 предавача и 20 приказано ученичких радова. Учествовали су професори и ученици из Северне Македоније, Републике Српске, Босне и Херцеговине, Хрватске, Бугарске, Словеније, Црне Горе и Србије.

Ове године по први пут један ученички рад био је из града Томск у Русији.

Радио Требиње


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО