Саво Старовић, кандидат за одборника у СО Гацко:“Пут од хиљаду корака започиње првим”

Саво (Тодо) Старовић студент мастер студија грађевинарства, рођен 1996. године, млад и образован човјек, озбиљан је кандидат за одборника СО Гацко који има шта да каже и идеје како да допринесе напретку своје локалне заједнице.
Зашто сте се одлучили кандидовати за одборника на предстојећим локалним изборима?

Прије свега одлучио сам се кандидовати јер желим да својим знањем, залагањем и енергијом дам допринос даљем развоју општине у којој сам одрастао, завршио основну и средњу школу. Такође, кандидујем се зато што мислим да је глас младих људи веома битан, независно од тога да ли је ријеч о студентима или о младима који се нису одлучили на високо образовање. Омладина је једина будућност нашег града и она је та која ће сутра да организује и гради свој живот и породице овдје. Спреман сам да радим пуном паром за ову идеју.

А зашто је Српска демократска странка Ваш избор?

Српску демократску странку доживљавам као народни покрет настао у тешким временима у циљу опстанка српског народа на овим просторима. То је једина државотворна и једина странка која је старија и од саме Републике Српске и која је поднијела велику жртву за свој народ. Част је бити њен кандидат.

Који су Вам циљеви, које инцијативе ћете покренути уколико будете изабрани за одборника у скупшини општине?

Моја прва инцијатива када постанем одборник биће формирање одбора за рад са студентима и младима. Ту идеју сам већ презентовао озбиљним људима и добио сам апослутну подршку за тај пројекат. Одбор ће да окупља наше студенте са свих универзитета, као и све младе људе који живе у нашем граду. Примарни задатак тог одбора биће организовање разних корисних садржаја за младе у нашој општини као што су предавања, трибине, дебате, семинари, курсеви и остали слични догођаји. Кроз те активности подстакли би младе да критички размишљају и износе своје идеје које би могле да допринесу рјешавању актуелних проблема, као и побољшају квалитета живота свих наших грађана. Такође, циљ је да млади осмисле и презентују предузетничке идеје које би се реализовале уз помоћ локалне заједнице, чиме би себи обезбиједили егистенцију и стварали нова радна мјеста за друге омладинце. Задатак овог одбора биће и помоћ и подршка сваке врсте нашим студентима, прије свега онима чије су породице у стању социјалне потребе или лошијег имовног стања, а истовремено и оним најуспјешнијим.
Одбор ће да функционише независно од било које партије и страначког ђеловања и биће отворен за све младе добре воље. Морам споменути да сам о овој идеји разговарао са одређеним бројем наших привредника из Новог Сада и Београда и веома сам пријатно изненађен њиховом спремношћу да дају подршку овом виду ентузијазма. Дакле: пут од хиљаду корака започиње првим. Важно је почети, а онда и наставити вриједно радити. Енергије и подршке имам, то је за почетак најважније.

Како видите Гацко у наредном периоду?

Гацко видим прије свега као град који оптимално користи све своје потенцијале, задржава народ на свом огњишту и нуди нешто ново. Природне љепоте које су готово неискориштене у догледно вријеме требало би искористити као туристичке потенцијале. Прије свега мислим на планински туризам. Лијепа природа, планински кампови и етно села привлаче све већи број туриста. Такав вид креативности већ имамо у нашој општини, с тим што све ово мора да буде значајно садржајније. Уз плански и систематичан рад, улагања и добар маркетинг, сигуран сам да би наш крај могао постати широко препознатљив по овој врсти туризма.
Преферирам и већа улагања у спортске клубове и спортска дешавања. Спорт је веома битна активност за омладину, за одрастање у овом граду, за здрав и квалитетан начин живота и такмичарски дух.Очекујем да добрим навикама побиједимо све наше слабости. Радује ме градња нове спортске дворане која која ће обезбједити одличне услове за дворанске спортове.

Да ли вјерујете у младе као покретачку снагу нашег друштва?

Млади би требали имати највише енергије, па би као таква покретачка снага сигурно допринијели даљем напретку у свим сферама живота. То је један од разлога моје кандидатуре као младог човјека, да покажем да млади не посматрају нијемо друштвена дешавања, већ да су окосница сваке нове и здраве идеје која не остаје “само на папиру”.
Бавећи се студентским организовањем 5 година на Факултету техничких наука у Новом Саду кроз сличне активности стекао сам знање, контакте и искуство којим могу да допринесем раду одбора о којем сам говорио. Разговарао сам и са групом наших студената који су направили велике успјехе у студентском организовању у Новом Саду. Неки од њих ће у наредном периоду да врше најодговорније студентске функције на својим факултетима и спремни су да помогну и дају подршку свим нашим студентима. Али да би се тако нешто и догодило потребне су двије ствари: вриједни и разумни људи и добар ниво комуникације.
Мислим да посједујемо и једно и друго. Кратко и јасно, заједно смо јачи.

Има ли нешто што би посебно извојили у сусрет локалним изборима?

Наравно. Свјестан сам чињенице да млади људи у политици немају потребан ниво знања и искуства. Али млади људи су непоходни у политичком животу како би стасавали и били спремни да оног дана када за то дође вријеме на најбољи начин могу преузети одговорност над друштвеним процесима којих је увијек било и биће их у будућности.

ИСТОК


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО