Чешки министар губи функцију јер је кршио епидемиолошке мјере

ПРАГ – Чешки премијер Андреј Бабиш затражио је данас од министра здравља Романа Примуле да сам поднесе оставку или ће бити смењен зато што је у јеку епидемије ковида-19 кршио санитарне мере – није носио заштитну маску и снимљен је на састанку у једном прашком ресторану у време када је требало да буде затворен.

„Затражио сам од министра да поднесе оставку зато што ћу га сменити ако то не учини. Јако ми је жао, извињавам се свима. Наша влада не може да допусти себи луксуз да изгуби поверење. То је потпуна катастрофа, то није смело да се деси”, казао је на ванредној конференцији за новинаре премијер Бабиш.

Поводом фотографија и извештаја чешког таблоида Блеск о томе како Примула и шеф посланичког клуба Бабишове странке АНО Јарослав Фалтинек у среду око поноћи излазе без маски из ресторана који би морао према санитарним мерама давно да буде закључан, премијер је казао да је то за њега био шок.

„Не разумем, ако тражимо од људи да поштују правила и компликујемо им живот тиме што смо затворили ресторане, радње, ограничавамо људима кретање онда морамо да будемо пример за углед. Таква грешка не може да се оправда. Не интересује ме шта су тамо министар Примула и Фалтинек радили”, рекао је премијер, јавља Бета.

Андреј Бабиш затражио је да оставку поднесе и потпредседник АНО и шеф њеног посланичког клуба Фалтинек, који се већ извинио и правдао министра и себе да су се срели у ресторану да решавају неке хитне ствари око ковида-19 мера и покушао је да пребаци кривицу само на себе.

Извињење Чеси нису дочекали од министра Примуле које је у првом коментару, пре него што је премијер од њега затражио оставку, казао да ништа много погрешно није урадио, да је био на састанку а не у проводу и да је његова грешка само што није ставио маску када је излазио и седао у кола, али да је после у колима ставио, мада је избегао да одговори како то да је за њих отворен ресторан када им је иначе забрањено да раде.

„Ако баш људи желе могу и да поднесем оставку”, казао је министар здравља недељнику Респект.

Епидемиолог Роман Примула је војни лекар, пуковник у резерви, бивши шеф Централног кризног штаба за сузбијање епидемије ковид-19 у пролеће и лице успешне борбе Чешке са пандемијом у првом таласу.

Он је преузео министарство здравља 22. септембра, а један од његових главних задатака био је и да унесе ред у хаотично доношење мера и задобије поново поверење грађана да влада зна шта ради.

Оставку министра је прво затражила опозиција али затим и врло оштро коалициони партнер у Бабишовој влади, министри из Чешке социјалдемократске странке.

„Правила важе за све а посебно за оне који их одређују. Игнорисати маску то је исмевања свим нашим грађанима. Нисам у стању да оценим како велики утицај ће ово имати на непоштовање мера али сигурно не помаже поверењу у владу”, казао је министар унутрашњих послова и шеф Централног кризног штаба Јан Хамачек.

Примула и Фалтинек за то што су изашли на улицу без маске и седели у ресторану који није смео да буде отворен могу да буду кажењени новчано са око 400 евра.

Ресторану прети казна од преко 115.000 евра зато што је био отворен када није смело. Истрагу и кажњавање наредио је већ градоначелник Прага из опозиционе Пиратске странке Здењек Хжиб.

Politika.rs


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО