Докторка са просеком 9,57 после пет година коначно добила посао


После пет година проведених на евиденцији Националне службе за запошљавање у Гаџином Хану, у коме је била једина незапослена докторка, и узалудног пријављивања на конкурсе у том месту али и широм Србије, Марија Станковић (30) из Доњег Драговља крај Гаџиног Хана, добила је свој први посао, након писања медија, у здравственој станици Полицијске управе у Нишу.

Станковић је позив да почне да ради као лекар добила лично од министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, један дан након што су агенција Бета и Радио телевизија Србије објавиле репортажу о њој.

Станковић је за агенцију Бета рекла да се након позива министра, коме је бескрајно захвална на помоћи, све одвијало веома брзо, прошла је прегледе и неопходне провере и почела да ради.

„Посао доктора у полицији је врло занимљив. Идем већ две недеље на гађање са полицајцима“, изјавила је Станковић.

Додала је да је имала велику трему првог радног дана јер није знала какав је посао доктора у полицији, али, како је казала, све је прошло у најбољем реду и полако се уходава.

„Колегинице и колеге са којима радим доста ми помажу, веома су колегијални и дружељубиви. Максимално ми је изашао у сусрет и начелник Полицијске управе у Нишу Славиша Виријеви. Колеге полицајци се према нама лекарима односе са великим поштовањем“, истакла је Станковић.

Како је казала Станковић, која је и мајка петогодишњих близнакиња Ирине и Исидоре, за само пар недеља, живот њених ћерки, супруга и ње саме битно се променио пошто се читава породица због њеног запослења преселила у Ниш.

„Из сеоске средине у подножју Суве планине, са само четворо, петоро људи у окружењу прешли смо у градску средину. Било је много емоција, било је и суза, али се полако навикавамо и ми и деца“, изјавила је она.

Нови живот који су започели, додала је Станковић, бољи је за читаву њену породицу тако да се нада да ће у полицији добити и стално запослење након истека шестомесечног уговора који сада има.

Станковић је од самог дипломирања 2015. године до недавно, била једини лекар на евиденцији Националне службе за запошљавање у Гаџином Хану, а посао није успевала да добије ни у Дому здравља у Гаџином Хану, нити у другим здравственим установама широм Србије.

До дипломе Медицинске школе, а потом и Медицинског факултета који је завршила са просечном оценом 9,57, стигла је путујући аутобусом до 40 километара удаљеног Ниша, што је значило полазак из Доњег Драговља у пет сати ујутру и, врло често, повратак последњим аутобусом у 22.00 сата.

„Новац за моје студије мој отац је обезбеђивао секући дрва у планини и продајући огревно дрво. Није дочекао да дипломирам. Погинуо је у планини секући дрва када сам била на петој години студија“, казала је Станковић.

Док је трагала за послом Станковић није седела „скрштених руку“, већ је прискакала у помоћ мештанима када им је била потребна медицинска помоћ. Иако је пет година била једини лекар на „бироу рада“ у општини Гаџин Хан прилику да покаже своје знање имала је само током тромесечног волонтирања у сеоској амбуланти у Доњем Душнику.

Након објављивања репортаже о њеном мукотрпном школовању и десеткама у индексу стигли су јој и позиви за запослење у једној приватној клиници у Нишу, у Дому здравља у Београду и болници у Републици Српској, али је позив за посао у полицији био први и најпривлачнији.

Извор: rs.N1info.com


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО