Владимир Бјековић: „Човјек мора бити искрен и храбар и увијек радити и за добробит других људи.“

Одговоре на питања у разговору за портал Исток дао је Владимир Бјековић, апсолвент Факултета физичког васпитања и спорта у Источном Сарајеву. Рођен је 12.11.1993. године. Владимир је један од млађих кандидата на предстојећим локалним изборима у општини Гацко.
Шта је Ваш лични мотив да се политички ангажујете и шта Вас је опредијелило да одаберете политичку опцију чији сте кандидат?

Мој лични мотив произилази из мог кућног васпитања да човјек мора бити искрен и храбар и увијек радити и за добробит других људи. Кроз политичко дјеловање у својој општини управо то могу и остварити. Ставити се на располагање другима, свим својим суграђанима, без икаквих подјела, јер чврстог сам убјеђења да је то једини прави пут одборника.

То желим постићи кроз Српску демократску странку јер сам свјестан да је то једина државотворна, идеолошки најчистија и чланством најискренија политичка партија, која од свог првог предсједника па до данас око себе окупља људе изразитих патриотских квалитета, људе који баштине морално-етичке принципе и у таквој странци се проналазим и са таквим се људима поистовјећујем.

Има ли довољно младих људи у политичком животу Ваше локалне заједнице и Републике Српске?

Млади и енергични људи су потребни свакој локалној заједници да својим ентузијазмом, енергијом, знањем и радом допринесу њеном напретку на најбољи могући начин. Уколико посматрамо цјелокупну политичку сцену сматрам да нема довољно младих људи, ставише, мислим да је политика постала тешко доступна за млађе генерације.

Својим примјером и кандидатуром, као и својим досадашњим политичким дјеловањем и ставовима које јавно износим желим да утичем на свијест младих људи и пробудим их из једне и политичке апатије која је нажалост веома изражена на нивоу цијеле Републике Српске. Политичка пасивност омладине не доноси ништа добро заједници.

Српска демократска странка је свјесна тога и са једном од најмлађих листи у Гацку дала је примјер другима како вредновати младост, а самим тим и како улагати у будућност наше Репубике Српске.

На изборима у Гацку СНСД и СДА су потписали споразум. Заједнички им је и кандидат за начелника. Како Ви коментаришете ту ситуацију?

По мом мишљењу неприхватљиво је коалицију или споразум заснивати на темељној идеји рушења нечега или некога, као што је то овдје случај. СНСД и СДА су политичку сарадњу у Гацку усмјерили искљућиво против актуелног начелника општине, умјесто на идеји напретка и градње. Ако је темељ лош, ни кућа не може бити добра. Због тога немам дилему да је тај споразум велики политички гаф овдашњег СНСД-а, а познавајући Гачане сигуран сам да ће они такво накарадно политичко дјеловање казнити на изборима.

Високи функционери из партије којој припадате често у јавности истичу да је неопходна децентрализација Републике Српске. Јесте ли и Ви тог мишљења?

Апсолутно сам сагласан са оваквим ставом. Ми се залажемо за нови модел располагања и управљања природним ресурсима. Сматрамо да треба повећати удио прихода од индиректних пореза који се распоређује локалним заједницама. Централизовани начин управљања “Шумама Српске” показао се у пракси као изузетно лош. Нема никакве логике да било које шумско газдинство негативно послује, а свједоци смо да их је много таквих. Локалне заједнице, несумњиво, биле би много бољи домаћини у располагању овим ресурсом на својој територији. То су све фактори који ће допринијети јачању локалних заједница, што јесте циљ Српске демократске странке, а самим тим и мој циљ.

Имате ли, можда, свој лични програм рада и за шта ћете се залагати уколико будете изабрани за одборника у СО Гацко?

Као неко ко је одрастао на селу свјестан сам немјерљивог значаја села у цјелокупном систему, те када постанем одборник залагаћу се за повећање подстицаја малим пољопривредницима који својим радом заслужују сваку врсту стимулације. Сви знамо да је село произвођач добара, посебно хране, док је град потрошач. Јако село је приоритет уколико желимо јак и стабилан град, самим тим подстицаји се намећу као кључна политика која ће мотивисати ове вриједне људе.

Друга ствар која на коју је посебно усмјерена моја пажња, која је можда и најважнија у цијелој причи, јесте пронаталитетна политика. Конкретно, залагаћу се за оснивање фонда који ће бити усмјерен на рјешавање проблема негативног природног прираштаја као једног од кључних проблема са којим се сусреће наше друштво, како у локалној заједници тако и на републичком нивоу. Ми, наравно, морамо гледати своје двориште, дјеловати локално и позитивно утицати на рјешавање овог великог проблем свим расположивим ресурсима.

Дјечији додаци, бесплатни уџбеници, јефтинији стамбени простор по м/2 за младе брачне парове и друге погодности само су неке од стимулативних мјера које ће помоћи политици задржавања младих људи у Гацку и паралелно са тим подизању наталитета.

Такође, као млад човјек који завршава Факултет физичког васпитања и спорта и професионално ћу се посветити унапређењу рада свих спортских колектива и побољшању услова рада и положаја спортиста.

Због чега би гласачи Гацка требало да гласају за Вас, а не за канидате других политичких партија?

Због тога што сам неко ко се нашао на овој листи искључиво из идеолошких разлога, са искреним мотивима, без икаквих намјера или амбиција да остварим неку личну корист. Зато што сам истрајан и непоколебљив у сваком погледу, такав ћу и остати и увијек се борити за своје Гацко, да се у њему још боље и сретније живи.

Има ли нешто што вас нисмо питали, а да би Ви жељели да Вас питамо?

Хоћу само још да пожелим срећу свима искреним људима који су се нашли на некој од листи и да им поручим да воде достојанствену кампању, да чувају и туђе достојанство, јер чувајући туђе чувамо и своје. Ја ћу то свакако радити као и досад, поучен примјерима нашег начелника, носиоца листе и актуелног предсједника Скупштине општине Гацко.

Исток


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО