Петров живот на Чемерну – здрав ваздух, умерен живот и чашица ракије

И у 95-ој години Петар Суботић је чио и насмејан. Каже да за добро здравље осим генетици, може да захвали здравом ваздуху, умереном животу и чашици ракије. Младима највише замера што се не жене и остају сами.

Петар Суботић је један од најстаријих становника у гатачкој општини. Иако каже да су године велике, то не упада у очи. Ведрог духа и доброг памћења, одувек је волео да се дружи са младима и са њима се добро слагао.

Живот је провео на Чемерну, за њега најлепшем месту из кога никада није желео да оде.

“Одлазили су људи, расељавало се. Неко на школу, неко за послом. Највише за Србију, у Београд и Нови Сад. Почело је у 60-тим годинама, па се, ево, наставило до данас. А није било лако живети овде. Зиме су биле тешке. Западне снег, па не можеш никуд. У јесен би се људи намиривали, снабдевали куповали шећер, брашно, уље, петролеј, дуван. А некад падне снег, па окрене мало киша И све замрзне, ухвати се површица. Онда је лако било ходати. И говеда је она могла да издржи”, сећа се старина некадашњих зима.

Успомене на зиду (Фото: Директ)

Данас је то много другачије, прошле године снега скоро и није било. Ипак, највећу промену у живот на Чемерну унела је струја која је дошла почетком 70-тих.

“Људи су купили фрижидере, замрзиваче, машине, телевизоре. Олакшало је то и улепшало живот. Моји укућани кажу да сам највише ишао по сијелима. И то је тачно. Лепа су била та дружења, било је девојака, шале. Девојке би плеле, ткале на станове. А ми смо их зафркавали. Нисмо се много натпевавали, овде се то није практиковало. Менталитет је такав да би лако дошло до сукоба”, објашњава.

“Богами, нисам волео ружну”, каже Петар описујући какве су му се девојке допадале.

“Она која је имала леп струк, фине очи, образе. Било је лепих девојака.”

Данас живи са сином и снахом коју је пожелео у свом дому чим је као девојку видео. Живо се сећа тог тренутка и каже да је био најсрећнији када му је син рекао да ће оженити баш њу.

И даље се са нежношћу сећа своје супруге која је, како каже, рано умрла, иако се то десило пре нешто више од деценију када је увелико била бака. У складном браку је добио шесторо деце, три сина и три ћерке.

Највише замера данас што се момци не жене. А на питање зашто је то тако, одговара:

“Зашто се момци не жене? Луда памет”.

Директ Портал


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО