Из штампе је изашла друга књига новинара Ратомира Мијановића, под називом „Лађа за спас – приче из ратомира 2“

У издању Књижевне заједнице „Јован Дучић“ Требиње и Завичајног клуба „Освит“ Билећа, из штампе је изашла друга књига новинара Радио Требиња Ратомира Мијановића, под називом „Лађа за спас – приче из ратомира 2“.

Уз пјесму „Ноћ над Невесињем“, књига на 172 странице садржи 12 прича о судбини појединца – бораца и ратних хероја у вртлогу посљедњег рата, изневјереним идеалима и разочарењима.

„Пишем све оштрије, дишем све теже, копрцам се у инат“, истиче аутор обимног дјела, на 172 стране, којег је посветио дјеци, „својим стубовима, ослонцу и штитовима“.

„Гдје је лађа за спас?… Аутор нам јасно даје до знања да су се спасили они мртви, они који нису доживјели понижење, уцјене и гажење послије рата. Они су заправо ‘преживјели’, а преживјели су их само надживјели у болу и патњи“, истиче један од рецензената Игор Сврдлин.

Констатујући да Мијановић новим дјелом исписује душу, рецензент Ранко Прерадовић наводи да је у питању „збирка прозаида, поетизована и добро остварена и осмишљена, којом се даје видан допринос српској прози“.

Књижевни теоретичар из Београда, проф. Драгана Бабић истиче да и поред невеселог садржаја, Мијановићеве приче „исказују протест против рата и насиља, али и тријумф правде и љубави међу људима“.

Књигу „Лађа за спас – приче из ратомира 2“ штампала је „Графика“ Главичице Бијељина, илустрације су дјело Драгана Батинића, академског сликара и Горана Лојпура, стрип цртача, а може се купити код уличног продавца књига и самог аутора.

Претходна збирка приповиједака „Приче из ратомира“ објављена је средином 2018. године и већ је доживјела три издања.

RadioTrebinje.com


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО