Ко, заправо, влада Фочом – представници грађана или представници контроверзног бизнисмена?

Након што 1. октобра није одржана најављена сједница Скупштине општине Фоча, јер је од 25 њених одборника на њу дошло свега 11 – што је ситуација која се није десила у посљедњих 10 година – опструкција рада овог представничког тијела грађана се наставља.

У покушају да у року прописаном Пословником – а то је 15 дана од отказане сједнице – ипак одржи ову сједницу, Предсједник Скупштине данас, 9.10., заказао је сједницу Колегија, на којој је требао да се одреди тачан датум одржавања сједнице.

Но, поново није било кворума, те се чак ни сједница Колегија, дакле, није могла одржати. Јер су дошла само 4 од 11 чланова.

Највјероватнији разлог за ово скандалозно понашање одборника СО Фоча је чињеница да је на захтјев Удружења грађана “Бјелава”, подржан са преко 3000 потписа грађана Фоче, Скупштина на овој сједници требала раправљати о градњи мини хидроелектрана на фочанским ријекама. С нагласком на незаконитости око градње МХЕ Бјелава, у коју је инвеститор, локални „контроверзни бизнисмен“ ушао у вријеме првог пандемијског таласа, ванредног стања у РС и забрана окупљања грађана, без адекватних дозвола и са обимом радова, односно уништавања ријечног корита и околне шуме која далеко надилази дозволу за наводно геолошко истраживање које је спроводио, узурпирајући притом и приватну имовину. Све без реакције локалне власти, и поред вишеструких упозорења грађанских активиста. Што у најмању руку буди сумњу у корупцију или страх унутар структура власти у позадини читавог случаја.

Сумњу која је овим бјежањем од својих обавеза и одговорности, одборника Скупштине општине, само појачана.

Предсједник Скупштине, који је, на питање новинара, након сједнице Скупштине коју је морао отказати, одговорио да се то дешава први пут у његовом мандату и да јесте чудно, вјероватно се тек сада “чуду не може начудити”.

А његов коментар након данашњег неуспјеха окупљања Колегија, без обзира да ли му је то била намјера, звучи иронично – његов утисак је, каже, да већина политичких субјеката није расположена за одржавање сједнице. При томе, сасвим непотребно, покушава да оправда такво неприхватљиво понашање:

“Највјероватније је разлог чињеница да се улази у предизборну кампању и да није ни била нека пракса до сада да се у изборној кампањи одржавају сједнице Скупштине”.

Из удружења грађана које је иницијатор постављања на дневни ред теме која је изазвала “распад система” инсистирају на одржавању Скупштине и на томе да се сви одборници јавно изјасне о овој теми. И на могућности да Скупштини, како су и планирали, понуде на усвајање декларацију под називом „Општина против изградње малих хидроелектрана“, која је у складу са Архуском конвенцијом и Декларацијом о заштити ријека Западног Балкана.

Углавном, чињенице говоре да не постоји законска препрека да се сједнице одржавају и у вријеме предизборне кампање (постоји само “нека пракса”, која није локална, него је општа босанскохерцеговачка, да власт не ради кад год не мора). Но, предсједник нема овлаштења самостално (без Колегија) сазвати Скупштину, осим евентуално на захтјев трећине посланика Скупштине. А убрзо ћемо да видимо да ли ће се то и десити. Односно да ли ће бити покушаја да се сједница ипак одржи или ће овај сазив Скупштине општине Фоча остати упамћен по скандалозном одбијању да ради свој посао.

И по отварању питања докле сеже моћ утицајних појединаца, богаташа са добрим партијским везама. И да ли су у оваквим ситуацијама пресудни фактор одлучивања корумпираност или кукавичлук.

(Antikorupcija.info)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО